Ljuva toner och gemenskap

Julia Eriksson kunde inte delta. En bruten arm satte stopp för det. Men hon kom ändå. Anledningen är gemenskapen som skapas på stråkkursen på Gamleby folkhögskola.

Glada stråkare. Just nu pågar den årliga stråkinstrumentkursen på Gamleby folkhögskola. Julia Eriksson från Norrköping kan ej medverka på lektionerna på grund av en bruten arm. Men finns ändå på plats. Den fina gemenskapen är vad som lockar. Till höger ses Josefin Årevall och Fanny Odland.

Glada stråkare. Just nu pågar den årliga stråkinstrumentkursen på Gamleby folkhögskola. Julia Eriksson från Norrköping kan ej medverka på lektionerna på grund av en bruten arm. Men finns ändå på plats. Den fina gemenskapen är vad som lockar. Till höger ses Josefin Årevall och Fanny Odland.

Foto: Karin Hertz

Västervik2009-07-30 11:14
19-åriga Julia Eriksson från Norrköping som spelar cello hade sett fram emot ännu en vecka av spelande och kamratskap. Hon har varit på kursen två år i rad. Men en olycka satte stopp för det. Eller i alla fall för spelandet. - Jag skulle ta emot båten vid en brygga och då råkade armen hamna mellan båten och bryggan när det slog ihop, berättar Julia. Detta var för två veckor sedan. Armen bröts. Och därmed inget cellospelande för hennes del på ett bra tag. - Klart att det var väldigt tråkigt, konstaterar hon. Julia kunde dock inte motstå att åka hit, trots att hon inte kunde spela. Hon är med på lektionerna och lyssnar. - Jag åkte hit för att jag har fått så många goda vänner här och att det är så himla mysig stämning. Totalt är det 25 ungdomar i åldrarna 13-21 år som är i Gamleby den här veckan och spelar stråkinstrument. De kommer från exempelvis Bollnäs, Stockholm och Arvika. Det är den sextonde upplagan. Varje dag är fullspäckad med lektioner. Allt ifrån spelande i orkester till smågrupper. När VT stiger in på folkhögskolan så har man startat dagens begivenheter. Läraren Johannes Bergion instruerar de noggrant lyssnande eleverna om hur tonerna skall tas. Johannes var själv elev på stråkkursen 1998-2004. Sedan dess har han varit lärare. - Jag blev tillfrågad om jag var intresserad och det var inget att tveka på. Det är verkligen skoj att se hur alla utvecklas här under veckan, säger han. Johannes Bergion skriver egna stycken som kursdeltagarna får spela. Han spelar precis som Julia Eriksson, cello. - Det är väl inte det första instrumentet man tänker att en tonåring ska börja med men jag fastnade för det direkt. När kursen är slut så avslutar man genom att hålla en konsert i aulan. Som en sorts avslutning och man får chansen att visa vad man har lärt sig under de gångna dagarna. - En bra morot, menar Johannes. Och eleverna håller med. Hanna Gärdsjö från Växjö och Eleonor Haiborn från Norrköping är två fiolspelande tjejer. De är på stråkkursen för första gången. - Vi har varit här sedan lördag och vi stormtrivs, säger Eleonor. Hanna lyfter fram en speciell sak. - Jag har varit på andra liknande musikläger förut. Men då har det enbart varit individuell undervisning. Här spelar vi bara i orkester tillsammans vilket är jätteroligt och givande. Altfiol, fiol och cello är vad eleverna spelar här. Även fast många timmar spenderas på att spela så finns det tid för annat. - Det finns massor att göra på fritiden. Bland annat så brukar vi spela brännboll, bada, se på film och spela biljard, berättar Hanna Gårdsjö. Eller så kan man bara "chilla". Det är vad Damon Takeri nyss hade gjort. Han är här för fjärde året. Och gillar läget. - Man får mer än bara musik här. Det är intimt och man skaffar många nya vänner som brinner för samma sak. Av ren nyfikenhet, vad lyssnar du på för musik på fritiden?
- Nu vill du ha ett roligt svar som inte förväntas från en som spelar fiol antar jag. Men sanningen är att jag faktiskt lyssnar mycket på klassisk musik. Men visst, jag lyssnar en hel del på indie också. Ellinor Andersson från Motala visar sig ha en bredare arsenal. - Allt möjligt. Jag gillar allt ifrån klassiskt till Pink och Justin Timberlake.
Stråkinstrumenten som finns
Fiol
Är sedan 1600-talet ett av de allra vanligaste musikinstrumenten, i såval klassisk musik som folkmusik. Används inom symfoniorkestrar, spelmanslag samt stråkorkestrar. Altfiol
Är äldre än den mindre fiolen, och tillkom under 1500-talet ur de äldre stråkinstrumentet. Spelas på ungefär samma sätt som fiol. Skillnaden är att avstånden på greppbrädan är påtagligt större på grund av att strängarna är längre. Dessutom används en tyngre och aningen grövre stråke. Cello
Klar större än både fiolen och altfiolen. Har vanligtvis en varm och fylligt klingande ton. Dess stora tonregister gör att den lämpar sig väl både som solo- och ensembleinstrument. Kontrabas
Det djupaste stråkinstrumentet. Har fyra strängar som är stämda i kvarter till skillnad från cellon, fiolen och altfiolen som är stämda i kvinter. Ingen på stråkkursen på Gamleby Folkhögskola använde dock kontrabas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!