Ljusare arbetsmarknad för Västerviks kommun

Det ser ljust ut på arbetsmarknaden i Västervik. Den öppna arbetslösheten sjunker och antalet varsel minskar kraftigt.

Västervik2007-03-13 00:25
På måndagen presenterades de senaste siffrorna över läget på arbetsmarknaden i Kalmar län. Sjunkande arbetslöshet, fler nyanmälda platser, fler i arbete och färre varsel är punkter som länsarbetsnämnden trycker på för att beskriva läget på arbetsmarknaden i länet.

- Det är glädjande att se att den positiva utvecklingen håller i sig, säger länsarbetsdirektören Karin Ericsson i en kommentar till siffrorna.
Västervik skiljer sig inte från övriga länet. Även här ser siffrorna positiva ut. Antalet varsel är lägre än på flera år och den öppna arbetslösheten sjunker.
Medan 137 personer varslades om uppsägning i Västervik 2005 var siffran förra året 46. Nu är förhoppningen att den positiva trenden ska hålla i sig.
- Än så länge har bara nio personer varslats om uppsägning i år. Förutsättningarna är goda för att den totala siffran i slutet av året blir lägre än förra året, säger Ove Öhrling, chef på arbetsförmedlingen i Västervik.
Till stöd för antagandet finns bland en jämförelse på länsnivå mellan februari i år och samma månad 2006. Då varslade 50 personer om uppsägning i hela länet - i år hamnade den siffran på elva.

I Västervik sjunker också den öppna arbetslösheten. Siffran hamnar på 307 personer färre i år än förra året vid samma tidpunkt. Samtidigt minskar också antalet personer i arbetsmarknadsåtgärder.
- I Västervik hade vi förra veckan 292 personer färre i åtgärder jämfört med förra året. Trots att vi har mindre resurser att röra oss med när det gäller åtgärder så märks inte det i en ökad öppen arbetslöshet, säger Ove Öhrling.

En av få röda siffror i statistiken är ungdomsarbetslösheten. Den är i år högre än förra året. Sammanlagt är 6,1 procent av befolkningen i länet i åldrarna 18 till 24 arbetslösa. Det innebär 1 165 personer, eller 14 fler än förra året.
- Det faktum att ungdomsarbetslösheten ökar oroar och detta är en trend vi måste arbeta hårt med för att vända, säger Karin Ericsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om