"Livsfarligt färdas i mörker"

Mörklagda cyklar en risk för både cyklist och bilist.

Västervik2003-11-12 01:00
Det har åter blivit höst och mörkret lägger sig över Västervik redan vid 16-tiden.
I detta höstmörker tycks det iår vara fler cyklister än någonsin som far omkring utan fungerande belysning.
I bästa fall finns ett bakljus, men i många fall är cyklarna helt mörklagda och saknar även den viktiga reflexen på bakskärmen.
- På kvällarna nästa vecka, den 17-21 november, ska vi ha en stor kontroll av fordonsbelysningar i Västervik, säger Per Adlersson vid Västervikspolisen.
- Vi kollar belysningen på både cyklar och alla andra slags fordon. Vi kommer att hålla oss nära nolltolerans. Även nykterhet ska kontrolleras.
Hos Västervikspolisen tycker man att alla cyklister för sin egen säkerhet borde ha belysning.
- Det är ju cyklisten som blir skadad eller rent av dödad vid påkörning av en bil.
Cyklisten riskerar vid kontroll även att få dryga böter för att åka utan belysning.
Enligt fordonsförordningen är bötesbeloppet för att cykla utan framljus 400 kronor, utan bakljus 300 kronor samt utan reflex baktill 300 kronor.
Också den bilist som kör på en cyklist riskerar straff om han/hon skadar eller dödar cyklisten. Även om det visar sig att cykeln framförts mörklagd.

- Det handlar dock inte om något strikt ansvar. I stället krävs numera "väsentlig oaktsamhet" för att en bilist ska kunna dömas för vårdslöshet i trafik, säger chefsåklagare Bo Svensson på åklagarmyndigheten i Västervik.
- Förr räckte det med att bilisten var oaktsam.
De skadeståndsrättsliga reglerna är dock lite kärvare, ur bilistens synvinkel, än de straffrättsliga.
Det innebär att bilisten, även om han inte anses ha begått något brott, ändå kan bli tvungen att utge skadestånd till den påkörda cyklisten. Det är bilistens försäkringsbolag som då träder in och betalar skadeståndet.
Den skadeståndsrättsliga delen är inget som gör att man riskerar förlora körkortet eller trafikkortet.
- Huruvida en bilist kan anses ha varit väsentligt oaktsam eller ej måste alltid avgöras från fall till fall, betonar chefsåklagare Bo Svensson som också säger att det är väsentlig skillnad om en bilist kör på en mörklagd cykel på en upplyst gata i centrum eller ute i kolsvart mörker på landsbygden.
Den gamla, hederliga cykelbelysningen har många känsliga punkter som lätt fallerar.
Generatorn slirar ofta när det ligger snö eller snöblask på vägbanan. Glödlamporna går sönder när cyklar står ute året om, och om inte elkablarna går av så blir det förr eller senare alltid dålig kontakt och därmed strömlöst på grund av korrosion i ram och skärmar.
Hos cykelhandlarna i Västervik säljs idag pyttesmå och smidiga lampor att sätta på cykeln.
Lamporna, som alltid tas bort från cykeln när den inte används, kostar tillsammans ett par hundralappar.
Ljuskällorna är försedda med ytterst strömsnåla lysdioder i stället för vanliga glödlampor, vilket gör att batterierna räcker för flera års normal användning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om