Livsfarligt arbete röja upp i skogen
30 dödsolyckor på de sex senaste åren.
Foto: HANS BRANDIN Mobiltelefon är bra att ha i fickan när man arbetar i skogen, säger Anders Norberg, driftledare för skog och lantbruk på Valstadskolan i Gamleby. En rejäl skyddsutrustning är ett måste för allt skogsarbete.
Foto:
Valstadskolan i Gamleby förfogar över 180 hektar skogsmark och där ligger 600 träd efter stormen. De allra flesta tas om hand manuellt.
? Egentligen skulle vi vara ute och avverka frötallar nu, säger Anders Norberg, driftledare för skogen och lantbruket på Valstadskolan i Gamleby. Men nu måste vi ta vindfällorna före. Frötallarna har vi kvar för varenda en står kvar efter stormen!
? Vi har sett exempel på mindre lämplig klädsel, för skogsarbete, i tidningar och TV i samband med röjning efter stormen, fortsätter Anders Norberg. Det finns en självklar grundutrustning för allt skogsarbete och den gäller för alla. Stövlar med stålhätta, godkända skyddsbyxor, en bra blus och en hjälm med hörselskydd och visir. I fickan ska det finnas förstahjälpenförband och helst en mobiltelefon. Dessutom ska sågen vara i topptrim och man ska behärska den.
? När det gäller uppröjning av vindfällor så ska man aldrig arbeta ensam. Det gäller att ?läsa? trädet, tänka noga efter innan man börjar såga och ta det lugnt hela tiden. Vindfällor bär på en enorm kraft och det är ofta svårt att räkna ut vart kraften tar vägen.
Anders Norberg och hans mannar har mer att tänka på än säkerheten. Det gäller att rädda så mycket man kan ekonomiskt också. Därför måste de avgöra vad som lämpar sig för virke respektive massaved och bestämma vilka längder virkesbitarna ska kapas i. Det är inte lätt idag med alla udda mått som gäller och en liten minneslapp är bra att ha i fickan.
När Anders Norberg tar sig an en grov gran som vält med en stor kocka av rötter och jord i ena ändan så tittar han först noga hur trädet ligger. Han chansar på att stocken är frisk och mäter ut en 4,40-bit av granen från roten räknat. När han kapar av biten faller toppdelen ner och rotvältan ligger kvar.
Sedan kommer den kinkiga delen. Att kapa av stocken vid roten.
? Här gäller det att ha en reträttväg klar så man kan kasta sig undan om roten och stocken skulle fara iväg på ett sätt som man inte tänkt sig. Man får aldrig kapa i ett trängt läge.
Anders kapar nästan helt igenom vid roten och flyttar sig därefter till andra sidan så att han har en reträtt. Så sågar han den sista biten. Stocken faller ner med en dov duns och rotvältan vänder tillbaka med ett ljud som skvallrar om rejäla krafter. Man riktigt förstår hur farligt arbetet är och ändå rör det sig om en rotvälta som inte är alltför stor och som ligger alldeles ensam. Anders och hans mannar kommer att ställas inför mycket besvärligare uppgifter de närmaste dagarna.
Oftast är det självverksamma skogsbrukare som drabbas av olyckor. Arbetsmiljöverkets erfarenhet är att många utför arbete som de inte behärskar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!