Livsfarliga istappar

"Fastighetsägarna har ansvaret för att istappar tas bort."

Foto:  MATILDA AHL Några av de livsfarliga istappar som hänger ned från tak och hängrännor. Det är fastighetsägarens skyldighet att ta bort istapparna, och att spärra av gatan får bara ske som en tillfällig lösning.

Foto: MATILDA AHL Några av de livsfarliga istappar som hänger ned från tak och hängrännor. Det är fastighetsägarens skyldighet att ta bort istapparna, och att spärra av gatan får bara ske som en tillfällig lösning.

Foto:

Västervik2005-02-25 00:25
Snövallar, hala trottoarer och istappar som hänger ned från tak och stuprännor. Det kan vara både svårt och farligt att gå på stadens gator och torg.
- Just istapparna är riktigt läskiga, säger kommunens gatuchef Caper Rosén.
Men det är inte kommunen som har ansvaret för att istapparna avlägsnas. Det har istället varje enskild fastighetsägare, och om en olycka inträffar ligger ansvaret på dem.

Från hustak och stuprännor hänger långa istappar, ofta farligt spetsiga. Storgatan, Kvarngatan och Rådhusgatan är bara några av de gator där stegar, plankor och avspärrningar ska göra förbipasserande uppmärksamma på risken att istappar och snö faller ned.
Men att spärra av gator och trottoarer är inte en lösning på problemet. Det säger Rune Thomson, chefsjurist på branschorganisationen Fastighetsägarna Sverige.
- Fastighetsägarna har en skyldighet att ta bort istappar som hänger ned från husen. Det går inte att vänta på töväder, utan istapparna ska bort så fort det går.

Avspärrningar och varningslappar får bara fungera som en tillfällig lösning, ett sätt att varna människor i väntan på att istapparna tas bort.
- Enligt ordningslagen ska snö och istappar avlägsnas utan oskäligt dröjsmål. Man får vänta på att det ska finnas personal tillgänglig som kan skotta på taken, men det innebär inte att man kan vänta hur länge som helst, säger Rune Thomson och fortsätter:
- Sedan beror det också på hur situationen ser ut. Finns det en akut risk att istapparna faller ned och riskerar att skada någon ska de tas bort direkt.
När Fredrik Einarsson på Pylads plåt släpper ned istappen han just tagit bort från hängrännan på Saluhallen smäller det till högt. Isen splittras i småbitar, och att det är livsfarligt att träffas av nedfallande istappar är det ingen tvekan om.
Men trots att det hänger istappar på flera hus i Västervik är det här det enda jobb Fredrik Einarsson och kollegan Joakim Nilsson har inplanerat på hela dagen.
- Det ser hemskt ut på många håll, men många fastighetsägare har inte råd att göra någonting åt det här, säger Joakim Nilsson när han håller vakt nere på trottoaren för att varna de som passerar för istappen hans kollega snart ska släppa ner.
Enligt Rune Thomson måste det finnas en beredskap för tillfällen när det krävs snöröjning på fastigheters tak.
- Som fastighetsägare måste du börja arbeta med de här frågorna redan på sommaren eller hösten, så att du har ett avtal och vet vem som ska ta bort snö och istappar under vintern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om