Livlig debatt om privatiseringsplaner
Oppositionen i landstinget kräver folkomröstning i frågan.
Förre ordföranden i landstingsstyrelsen Ulf Nilsson ställde upprepade gånger frågan om moderate landstingsrådet Peter Johansson är beredd att driva sin linje om alternativa driftsformer fullt ut även om det kostar landstinget det tredubbla. Johansson valde att inte besvara frågan. Foto: ANDERS LILJEGREN
Foto:
Frågorna var desamma, men det var ombytta roller när det nyvalda landstingsfullmäktige, nu med borgerlig majoritet, skulle fatta beslut om budget för nästa år och landstingsplan för de tre kommande åren. Debattlustan gjorde att bara en bråkdel av det omfattande förslaget till landstingsplan kunde antas på onsdagen. Det innebär att fullmäktiges ledamöter förmodligen får en lång dag när de i dag, torsdag, ska anta resten av planen och dessutom ta ställning till flera motioner och ett stort antal interpellationer.
Ett snabbt omarbetat förslag till landstingsplan från den borgerliga majoriteten fick utstå en hel del kritik från socialdemokraterna och vänsterpartiet. Framför allt var det borgarnas planer på att lägga ut en del av verksamheten på entreprenad för att spara pengar, som stöttes och blöttes.
Inför mötet hade socialdemokraternas Anders Henriksson ställt frågan till majoritetens företrädare Anders Andersson (kd) och Hans Wendell (c) om de är beredda att låta invånarna i en folkomröstning avgöra om de vill ha en konkurrensutsatt vård eller inte. Den socialdemokratiska länstidningen Östra Småland hade på sin ledarsida på onsdagen hakat på och uppmanat länsborna att kräva folkomröstning i frågan.
Såväl Anders Andersson som Hans Wendell menade i sina skriftliga svar på frågan att valet den 15 september var ett utmärkt tillfälle för invånarna att säga sitt i frågan. Detta då de borgerliga partierna tydligt innan valet förklarat sig vara villiga till entreprenadlösningar.
Ulf Nilsson (s) menade dock att frågan om folkomröstning väckts på goda grunder.
- Det förslag som borgerligheten presenterat nu ligger långt ifrån de samtal som fördes i valrörelsen, sa han.
Den socialdemokratiska landstingsgruppen meddelade på onsdagen att man ställer sig bakom kravet på folkomröstning. Bland annat då man anser att inget annat parti än folkpartiet i valrörelsen klart deklarerade att de var för en privatisering av sjukvården.
Centerpartiets Christer Jonsson rasade mot argumenten:
- Ni ifrågasätter vår rätt att försöka genomföra den politik vi gått till val på, sa han och menade att ett krav på en folkomröstning är att blunda för demokratins spelregler.
Västervikspolitikern Gert Wollinger (s) gjorde come-back i landstingsfullmäktige som ordinarie ledamot efter att tidigare ha suttit som ordförande och inte deltagit i debatten. Nu var han desto mer debattglad, inte minst i diskussionen om demokratins roll.
- Demokratin är en ständig process som måste få fortgå och utvecklas. Vi ska inte underskatta väljarna. En folkomröstning är en chans att ta ställning i en principiellt viktig fråga och blir i sig ett sätt att stärka demokratin, menade han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!