Living labs avvecklas trots tal om en lyckad satsning

Vid årsskiftet avvecklas IT-satsningen Living labs i Västervik. Tre år har då gått sedan projektet startade. Samtidigt har mer än åtta miljoner kronor investerats - en summa som finansiärerna tycker är väl satsade pengar.

Nöjd. Stefan Bedin, projektledare på Living labs, är nöjd med resultatet av de år projektet hållit på. Han nämner bland annat "IT för äldre" och företaget Interexpress satsning på IT-telefoni som lyckade satsningar. ARKIVFOTO: ANDERS STEINER

Nöjd. Stefan Bedin, projektledare på Living labs, är nöjd med resultatet av de år projektet hållit på. Han nämner bland annat "IT för äldre" och företaget Interexpress satsning på IT-telefoni som lyckade satsningar. ARKIVFOTO: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2006-08-18 00:25
- Det här är sista året för just Living labs, men jag hoppas att resultaten ska leva vidare. Det har varit ett viktigt pilotprojekt för länet, säger Jan Tordkvist på Regionförbundet i Kalmar län.
Regionförbundet är största finansiär i satsningen på Living labs. Nästan fyra miljoner kronor har förbundet investerat i projektet, som enligt budgeten ska kosta knappt 8,5 miljoner kronor under tre år.
Övriga pengar kommer från EU:s strukturfonder, Västerviks kommun och privata aktörer. Kommunen har investerat knappt 1,5 miljoner kronor, samtidigt som 2,25 miljoner kronor är bidrag från EU.

Pengarna är väl investerade, säger de personer som VT har talat med. Satsningen ses som en framgång, och den utveckling av IT-tjänster som Living labs sysslar med anses vara en viktig framtidsbransch.
Mellan tio och tjugo jobb har projektet skapat, men det är inte nya jobb som står i fokus när finansiärerna satsat sina pengar.
- Jobben är inte det viktiga och det är inte utifrån antalet nya arbetstillfällen som vi bedömer om satsningen varit en framgång eller inte. Istället är tanken med projektet att vi ska se hur man kan använda IT i det dagliga livet, säger Jan Tordkvist.

Det är inte bara Regionförbundet som är nöjda med satsningen. Också kommunen anser att projektet varit lyckat, även om kommunalrådet Harald Hjalmarsson har vissa reservationer.
- Vi trodde att näringslivet skulle ha större nytta av satsningen än de haft. Men samtidigt har det gått för kort tid för att utvärdera projektet än.
- Å andra sidan har den offentliga verksamheten haft större nytta än vi trodde från början. IT har en enorm potential för att göra effektiviseringar, och det har vi bland annat sett inom räddningstjänsten och det sociala, säger Harald Hjalmarsson.

Vid årsskiftet är det dags att avveckla Living labs. Då har de tre år som finansiärerna beviljat pengar för gått. Men förhoppningen är att arbetet med att utveckla IT-tjänster ska fortsätta även i framtiden.
- Vi ska ses som en katalysator för det lokala näringslivet. Efter oss hoppas vi att lokala aktörer jobbar vidare, säger Stefan Bedin, projektledare på Living labs.
Harald Hjalmarsson håller med.
- Det här ska inte ses som målsnöret, utan som startskottet inför framtiden. Nu har vi lärt oss saker och det är absolut nödvändigt att jobba vidare. Men vi måste nu sätta oss ner och resonera om det här och ha en diskussion med näringslivet om hur vi går vidare, säger han.

Bland projekten som Living labs själva lyfter fram som framgångsrika finns bland annat "IT för äldre" - en satsning som ska göra det lättare för äldre personer att kommunicera med sina anhöriga. Tidigare har projektet genomförts på Nynäsgården i Hjorted, och tanken är att även Rosavilla i Västervik nu ska använda IT-tjänster i arbetet.
Dessutom nämner projektledaren Stefan Bedin också transportföretaget Interexpress satsning på IT-telefoni som ett lyckat projekt.
- Företaget har verksamhet i Baltikum och när de började använda IT istället för vanlig telefoni sjönk deras telefonräkningar dramatiskt, säger han och fortsätter:
- Jag tror att förståelsen för hur det går att utnyttja IT hela tiden ökar. Vi är ännu bara i början av utvecklingen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om