Livet på landet är vad de vill ha

Hos familjen Karlsson på Hjorteds Gård fullföljer den tredje generationen traditionen som mjölkbönder.

Nestor. Den tioåriga kon utmärker sig med att ha fått behålla sina horn.

Nestor. Den tioåriga kon utmärker sig med att ha fått behålla sina horn.

Foto:

Västervik2006-03-16 08:40
- Mycket har förändrats med yrket sedan vi köpte gården i Hjorted 1982. Det känns väldigt bra att ungdomarna vågar satsa i dessa tider då antalet gårdar med mjölkkor minskar i hela landet, säger Dagmar Karlsson.
Dagmar och maken började som nygifta att arrendera makens föräldragård i Tribbhult. 1965 fick de chansen att arrendera Hjorteds Gård tillsammans med Dagmars svärfar. Familjen utökades med två flickor, Birgitta och Christina och efter några års väntan så kom så Jan som tronföljare till bondeyrket.
I dag har gården en besättning på 50 mjölkkor, en fördubbling sedan starten för familjen Karlsson, och därtill 90 ungdjur för egen rekrytering och uppfödning till slakt.
Investeringar har gjorts med helrenovering i ladugård och tillbyggnad i ungdjursstallet.
- En bonde är också företagare och investeringarna i stall och gård måste ge avkastning.Tidiga morgnar och sena kvällar med mjölkning liksom allt annat arbete på gården är bondens vardag och den trivs jag med, säger Jan som driver Hjorteds Gård vidare i tredje generationen.

Gårdens areal på 416 hektar består av åker- och betesmark samt skog. Till sin hjälp har han anställt systrarna Birgitta och Christina.
- Lantbrukslivet var inte en helt självklar framtid. Jag skaffade mig en idrotts- och fritidsledarutbildning och hade tänkt mig en fortsättning inom det området. Efter några års bortovaro från lantlivet så har jag återvänt till arbetet här på gården. Det är ett tufft jobb och fritidsaktiviteterna som hinns med är guld värda, säger Birgitta.

Det är inte bara jobbet på gården som kräver mycket arbete. Sedan EU-inträdet är det mycket regler och krav som skall efterföljas.
-Det ställs hårda krav på miljöfrågor och regler från såväl jordbruksverket som EU där jordbrukspolitiken dessutom går i sär många gånger. Så det är inte lätt alla gånger för oss bönder, säger Dagmar som själv varit i politiken och argumenterat för centerkvinnorna i Hjorted.
Tillsammans med Christina sköter hon gårdens ekonomiska arbete.

Christina har innan hon återvände till gården för sex år sedan tagit fil.kandexamen på samhällsvetarlinjen i Lund och arbetat inom skol- och barnomsorg i Lund och Malmö.
-Det blev aldrig att köra traktor som jag trodde. Men jag hjälper till i arbetet med djurskötsel när det behövs och även trädgårdsskötsel är en del av jobbet, säger Christina.

Naturtillgångarna som finns på gårdens ägor har Christina planer på att utveckla. Att få in verksamheter i ett antal små hus som redan finns på egendomen är en del i projektet, vandringar är ett annat och några till som ännu inte tagit riktig form.
- Folk försvinner ju från små samhällen och det gäller att ta tillvara tillgångarna som redan finns och försöka göra något som kan utvecklas och på så sätt gynna samhället. Men sådant här tar sin tid men jag hoppas att mina planer ska gå i lås, säger Christina och har familjens fulla stöd.

Ännu tuffare tider väntar mjölkbönderna. Arlafood har varnat för att sänka mjölkpriset med 4,1 öre på grund av krisen i Mellanöstern.
- Det ser mörkt ut för oss mjölkbönder. Som om det inte skulle räcka att vi får betala för Arlas förlustinvesteringar så nu också Danmarks satirteckningar. Det kommer snart inte att bli några mjölbönder kvar. Alla har väntat på att mjölkpriset ska stiga och så sjunker det i stället, säger Dagmar och ruskar på huvudet.
Men än är inte loppet kört för bönderna som inte ger upp så lätt.
- Den traditionen går i arv efter föräldrarna. Om det inte vore för EU:s jordbrukspolitik, dålig lönsamhet och vildsvin så har jag god tro på framtiden som bonde på släktgården i Hjorted, säger Jan belåtet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om