Liten risk för tbc i Kalmar län
De senaste månaderna har flera fall av tbc upptäcks på förskolor och fritidshem i Sverige. Men trots ökad medierapportering kring sjukdomen har antalet faktiska fall inte ökat. Någon oro behöver föräldrar inte känna för sina barn.
Varje år upptäcks mellan fem och tio fall av tbc i länet. I Sverige ligger siffran på omkring 450 upptäckta fall.
- Men det har inte skett någon ökning av tbc-fallen. Siffran håller sig tämligen stationär och det är ovanligt att barn drabbas, säger Claes Söderström.
För föräldrarna, personalen och barnen på förskolan Regnbågen i Stockholmsförorten Bromma blev dock tbc, eller tuberkulos som det egentliga namnet är, en mardrömslik verklighet förra sommaren.
I det som har blivit det största tbc-utbrottet under senare år smittades sammanlagt 37 barn, 18 ur personalen och 6 föräldrar.
Allt orsakat av en enda anställd, som trots långvarig hosta och kontakt med sjukvården inte fick rätt diagnos. I över ett halvår kunde sjukdomen spridas, innan diagnosen "smittsam tuberkulos" fastställdes.
- I fallet Bromma var det så att kvinnan länge försökt få hjälp men att ingen inom sjukvården hade reagerat. Det är viktigt att alla är medvetna om att tbc fortfarande finns, säger Claes Söderström.
Bilden av tuberkulos som en sjukdom som utrotats i Sverige stämmer nämligen inte. Nya fall upptäcks årligen och under 1990-talet dog ett 40-tal personer varje år av lungsjukdomen, som sprids när en smittad person hostar ut bakterier i luften.
En majoritet av de smittade är äldre personer eller personer med rötter i länder där tbc fortfarande är vanligt.
- Många äldre som fick en lindrig släng av sjukdomen på 20- och 30-talet har fortfarande bakterier i kroppen. När immunförsvaret försämras bryter sjukdomen ut på nytt, säger Claes Söderström.
Sedan den allmänna vaccineringen av barn upphörde 1975 är också yngre personer mer mottagliga för smittan.
Men trots det behöver föräldrar inte vara oroliga.
- Visst är risken för att barn ska smittas större än hos friska vuxna och vi kan aldrig gardera oss till 100 procent. Men genom att vi har bra kontakt med barnhälsovården och jobbar preventivt tycker jag inte att det finns någon orsak till oro, säger Claes Söderström.
Och, säger han, vaccinering är inget bra alternativ - vaccinet är dåligt och ger inga bra skyddseffekter.
- Paradoxen med sjukdomar som tbc är att när behandlingen är effektiv och sjukdomen nästan helt har försvunnit så tror vi att den inte smittar längre. Men det är just när vi blivit mindre försiktiga som nya utbrott uppstår.
Tidigare i veckan blev det känt att fyra barn smittats av lungsjukdomen i Tensta utanför Stockholm. I slutet av förra året drabbades en förskola i Gävle av sjukdomen, och innan dess ett äldreboende i Värnamo.
Enligt Claes Söderström är det viktigt att vara uppmärksam på symtomen. Långvarig hosta, dålig aptit och känslor av trötthet och svaghet kan tyda på tuberkulos.
Botemedlet är långvarig medicinering. Mellan tre och fyra olika mediciner måste den smittade ta under sex månader.
- Den kanske viktigaste orsaken till att tbc fortfarande finns är att de som insjuknat fuskar med medicineringen eller inte fullföljer den, säger Claes Söderström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!