Liten japanare bästa sommarbilen

Många saker att kolla när du köper en äldre begagnad bil.

Västervik2004-07-06 01:00
Funderar du på att skaffa en liten sommarbil för ungefär 10000 kronor? Då är det ingen tvekan om vad du ska satsa på. En liten japansk bil av välkänt märke. Det menar Teknikens Världs begagnatexpert Jonas Borglund.
- Problemet med de bilarna är främst rost, men tekniken i bilarna fungerar oftast mycket bättre än motsvarande europeiska bilar, säger han.
Begreppet sommarbil är inte taget ur luften. Det är många som vill nå badplatserna dit busslinjerna inte når och vännernas sommartorp ligger lockande långt bort från cykel- och kollektivtrafiksstråken.
Svaret för många är en begagnad bil för sisådär 10000-15000 kronor.
När man handlar en så billig och gammal bil     vi pratar bilar från sent 80-tal eller mycket tidigt 90-tal     ligger det i sakens natur att man tar en risk. Men med lite smarta trick kan du ändå minimera riskerna och kanske få en sommarbil som håller många fler somrar än en.
- Jag skulle för det första satsa på medelsmå japanska bilar. Nissan Sunny, Toyota Corolla, Mitsubishi Colt, Mazda 323 eller Honda Civic. De har betydligt färre problem är exempelvis Ford Escort och Opel Astra, bilar jag aldrig skulle köpa i den här prisklassen.
Det säger tidningen Teknikens Världs expert på begagnade bilar, Jonas Borglund. Han äger själv en Mitsubishi årsmodell 1990, även om han i ärlighetens namn för det mesta kör en splitter ny testbil.
- Riskerna för att misslyckas med en bilaffär är naturligtvis lite större när man köper en så billig och gammal bil, men man kan göra fynd också. Man kan hitta riktigt bra bilar som håller länge.
Jonas Borglund tycker att man enbart ska satsa på att köpa privat i den här prisklassen.
- Det finns så kallade biltorg där man säljer så här billiga bilar, men det måste vara rena skräpet eftersom bilhandlaren säkert vill tjäna 5 000 kronor per bil. De har antingen fått bilen eller bytt in den extremt billigt. Jag tror inte att det är något att satsa på.
På internet är det Blocket (www.blocket.se) som är störst på begagnat. Sökmotorn på sidan är dock inte den bästa och en del tålamod krävs.
- Jag skulle även leta i Gula tidningen och framför allt i den lokala tidningen. Man vill ju inte resa särskilt långt för att köpa en sommarbil.
Titta på flera bilar innan du bestämmer dig. Om du håller dig till de här japanska märkena så finns det gott om bilar till salu, alla har varit storsäljare över hela Europa. Det innebär också att bilarna är lätta och billiga att laga och serva, varenda källarverkstad vet hur en Corolla, Sunny eller 323:a fungerar.
- Var uppmärksam på rost. Det gör inget om bilen har lite rostfläckar, men om det har börjat bli rostfransar på dörrar och i nederkanten av karossen så ska du avstå från köpet.
Kolla också så att bilen är besiktigad. Det ska vara ett bra tag kvar till nästa besiktning, minst ett halvår. Du bör också försäkra dig om att säljaren har rätt att sälja bilen. Har han eller hon köpt bilen på avbetalning? I så fall måste det lösas först. Och är säljaren verkligen ägaren till bilen?
Den största risken med en gammal bil är så klart att något går sönder. Man vill inte ha reparationer för 3000 kronor på en bil man köpt för 10000. Man kan inte gardera sig helt och att köra bilen till Motormännens testcenter är en smula överambitiöst.
Men några saker bör man kolla själv.
- Kan man inget om bilar så är det smart att ta med sig någon bekant som kan det. Det underlättar en hel del, säger Jonas Borglund.
Vill du ha ett mer noggrant test har Bilprovningen ett enklare och billigare test än Motormännens testcenter. Cirka 500 kronor kostar det.
- Glöm inte bort att pruta på köpet. Det är normalt vid privata bilköp. Det går oftast att få ner priset med ett par tusenlappar.
Kom också ihåg att sommarbilen är dyrare i maj än i september. Så om du ska sälja direkt efter sommaren är det lika bra att räkna in en liten kapitalförlust i affären. Sist men inte minst, du måste försäkra bilen. Ring runt till många olika försäkringsbolag då premien kan skilja mycket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om