Enligt Folkhälsomyndigheten ska den som är sjuk stanna hemma från arbetet, skolan och förskolan.
Folkhälsomyndigheten skriver dock på sin hemsida att barn och vuxna kan återgå till arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter när de har blivit friska och har gott allmäntillstånd. För förskolebarn innebär "ett gott allmäntillstånd" att barnet ska vara piggt, feberfritt och orka delta i förskolans normala aktiviteter.
Vissa enstaka symtom från luftvägarna kan finnas kvar en tid efter infektionen även hos den som blivit frisk.
Förra veckan förtydligade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell att dessa rekommendationer funnits sedan februari 2022. Det var alltså för ett år sedan som rekommendationen ändrades från att man ska vara hemma om man har symptom till att rekommendationen gäller om man är sjuk.
– Är man lite snuvig och däremot inte sjuk, utan endast har lite harkel i halsen eller snuva är det inte anledning att vara hemma, säger Karin Tegmark Wisell.
Vi har hört efter på några förskolor i Västervik för att se vad som gäller här.
Mini Johansson är elevassistent på förskolan Arabia och hon säger att de tittar mycket på allmäntillståndet och om barnet kan hänga med i tempot som är på förskolan.
Hur gör ni om ett snuvigt barn kommer till förskolan?
– Det beror på hur snuvig man är, är det mycket skickar vi hem dem. Är barnet lite snuvigt och varit hemma sjuk tidigare kan man ta hänsyn till det. Men man behöver också ta i beräkning om det kan vara en begynnande förkylning.
Mini Johansson fortsätter:
– Man blir lite av en snorexpert. Man får kolla upp vad det är för snor och hur ser det ut.
Vi pratar också med Niklas Weidmert som är förskolelärare Galaxens naturförskola. Han håller med om att allmäntillståndet är avgörande för om ett barn kan vara på förskolan.
– Man ska orka vara med i tempot på förskolan, både inomhus och utomhus, tillägger han.
Så det är okej att komma lite småförkyld till förskolan?
– Lite snorig kan man vara, men helst ska man vara hemma tills man är helt frisk.