Ica Maxi i Västervik kommer att rekrytera cirka 50 sommarjobbare i år. Utöver dem tar butiken emot tolv feriepraktikanter.
Butikschef Monica Ljungkvist säger att man måste vara minst 18 år för att få sitta i kassan eller utföra jobb som innefattar maskiner, men till andra arbetsuppgifter tar de in sommarjobbare från 16 år och uppåt.
– De yngre som vi tar in är sådana som har gjort praktik eller feriepraktik här innan, och som vi vet är bra. Det är bra att kunna fånga upp dem, när de är unga. Sedan är det många som pluggar vidare och kommer hem till oss och jobbar när de har lov, säger hon.
Hur går det att hitta sommarjobbare?
– Det som är svårt är bageri, varmkök, kallkök och deli. Det är där man behöver ha lite förkunskaper. Annars är det inte svårt.
Erik Hemmingsson jobbar med rekrytering inför sommaren på GK Restauranger AB. I Västervik är det inte mindre än sex restauranger som ska bemannas: Guldkant Västervik, Deli Guldkant, Rosa Himmel, Bello, Kajsas Skärgårdskrog och Medi Beach Food. De tre sistnämnda ligger på Västervik Resort.
Totalt cirka 60 sommarjobbare ska rekryteras.
Hur går det?
– Det är både svårt och jättesvårt. Det är brist på kompetent personal, till exempel kockar. Men jag är inte orolig. Det kommer att lösa sig, säger Erik Hemmingsson.
Jobb som kock och bartender måste man vara 18 år för att få, men för vissa arbetsuppgifter räcker det om man är 16 år. I enstaka fall anställs 14- och 15-åringar.
På Västervik Resort behövs närmare 70 sommarjobbare i år. De flesta är från 16 år och uppåt, men i enstaka fall anställs även 15-åringar.
– Vi kan göra undantag om man gör bra ifrån sig på en intervju, säger Annika Källmark.
Utöver de vanliga sommarjobbarna tar Västervik Resort emot 28 feriepraktikanter.
Källmark ser att trenden från förra året fortsätter: att fler unga vill arbeta på sommaren, jämfört med tidigare år.
– Motivationen för att arbeta har stigit, och det är väldigt glädjande.
Anstalten Västervik Norra anställer runt 60 sommarjobbare. Merparten är kriminalvårdare, men det finns även jobb som produktionsledare och kock samt inom städ och administration.
Här finns emellertid inga jobb för tonåringar. Kriminalvårdschef Åsa Lindberg säger att de drar gränsen vid 20 år.
Det har inte varit svårt att hitta semestervikarier.
– Det har varit ett jättebra söktryck i år. Vi är nästan i hamn med alla kriminalvårdare.
Michael Carlsson ska hitta sommarpersonal till fyra olika anläggningar. Det är Kustcamp Gamleby med Hammarsbadet, Kustcamp Ekön i Gryts skärgård, Gamleby Hotell samt Hamnhotellet i Västervik – det som tidigare hette Västervik Guesthouse.
Han räknar med att de behöver cirka 50 sommarjobbare sammanlagt.
Hur ser det ut inför sommaren?
– Det ser ganska okej ut. Vi har platser kvar, men det har varit lättare att rekrytera i år än tidigare år, säger han.
Han berättar också att de i stället för feriepraktikanter i år kommer att anställa 10–15 ungdomar i egen regi, även 15-åringar. Ungdomarna kommer då att få en högre lön än om de hade haft feriepraktik, eller närmare bestämt 98:85 kronor i timmen för den som är under 17 år. En 16-åring på feriepraktik får 68 kronor.
– Den unga tjänar mer, och vi hoppas att de ska ha ett högre intresse. Vi vill få dem som tycker att det är kul att jobba i den här branschen, säger Michael Carlsson.