Joakim Jansson är kommunens räddnings- och säkerhetschef och arbetar med krisfrågor dagligen. Han säger att man bör vara förberedd, även mentalt, på att en kris kan komma till Sverige.
Grundregeln är att man utan statens eller kommunens hjälp ska kunna klara sig själv under en tid. Exempelvis kan strömförsörjningen försvinna, eller vattnet sluta att komma ur kranen. Då måste man vara förberedd på det.
– Och i de här tiderna med ökad oro så ska man förbereda sig på samma sätt som man gör vid andra typer av större kriser, säger han.
Det viktigaste är att ha möjlighet till kommunikation, tillgång till vatten och mat och till värme, fortsätter han.
– Det viktiga är att man planerar för det här, att man har en plan redan innan för hur man ska klara sig. Det handlar i korthet om hur man ska klara sig på kort och längre sikt.
– Genom att göra det blir det också en slags mental förberedelse för om det skulle bli allvar vid en kris eller vid krig.
Han säger att det finns massor med bra information på hemsidorna msb.se (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och krisinformation.se för vad man bör ha i sitt "krisförråd".
– Det finns listor på vad man bör ha hemma vid en kris, bland annat på krisinformation.se. Det är viktigt att man kan klara sig och sin familjs behov under en tid.
– Man brukar tala om att man ska klara sig 72 timmar, men i händelse av krig så skadar det inte att kunna klara sig själv längre än så. En vecka har man sagt att man bör klara sig själv, men fler veckor än så är önskvärt.
Vi ska vara tydliga med att inget just nu pekar mot ett väpnat angrepp mot Sverige. Försvarsmakten bedömer sannolikheten som låg för det.
– Men det finns en högre sannolikhet för exempelvis cyberattacker, det ska man vara medveten om. Olika typer av påverkan är sannolikheten hög för, det vet vi ju pågår redan runt om i världen.
Jansson pratar också om desinformation, och att det är viktigt att vara vaksam mot det i en tid när propaganda lätt sprids som sanningar.
– I det här läget ska man lita på myndigheternas information och på information från etablerade medier exempelvis SVT, P4 Kalmar och Västerviks-Tidningen. Just P4 Kalmar är en av de viktigaste källorna till information om det blir en stor kris eller krig. Därför ska man ha tillgång till en batteridriven radio så man kan ta del av information på det sättet.
Varje medborgare ska vara förberedd men är länet i stort och kommunen förberedda?
Joakim Jansson påpekar att det finns en stor samverkan mellan flera aktörer i nuläget, man utvärderar ständigt situationen tillsammans bland annat med Polisen, Länsstyrelsen och Försvarsmakten. Man stärker också civilförsvaret, på uppdrag av staten.
– Det har ju som bekant stått tillbaka under en längre tid i Sverige men rustas nu igen för att tillsammans med Försvarsmakten utgöra Sveriges totalförsvar.
I kommunen finns även planer för hur alla verksamheter ska kunna bedriva kontinuerlig verksamhet, även i tider av krig och man arbetar med krisorganisationen i stort, alltså hur kommunen ska ledas om det blir en större kris.
– Det har vi gjort sedan ett par år tillbaka. Vi har en pandemi till stora delar bakom oss och har lärt oss av den.
Är du själv förberedd?
– Vi som jobbar med sånt här är det. Jag har 13 brandvarnare hemma...så jag har planer för en kris med. Jag skulle säga att jag är förberedd, ja.