Lipizzaner och Morganhästar föds upp på Signahlgården
Makarna litar på sitt omdöme och importerar hästar för avel.
Bengt Signahi tillsammans med en Morganhäst. Foto: Hans Brandin
Foto:
För elva år sedan lämnade Ewa Signahl sitt arbete på ett finansbolag i Stockholm och blev hästuppfödare på heltid. Maken Bengt har veckopendlat till Stockholm hela tiden. Fyra dagar i veckan utvecklar han datasystem i huvudstaden, tre dagar jobbar han med den passion som makarna delar.
Både Ewa och Bengt Signahl är urstockholmare och båda har varit hästtokiga hela livet. I början av 90-talet beslutade de sig för att förverkliga en dröm; ett eget stuteri.
- Jag var helt såld på Morganhästar så valet var lätt, säger Ewa Signahl. Vi köpte ett avelssto och sedan ytterligare Morganhästar.
Morganhästarna härstammar från Vermont i USA. Hästrasen är uppkallad efter kantor Justin Morgan som hade en särdeles grann häst på 1780-talet. Hingstlinjen efter den hästen finns i alla Morganhästar. I USA är det en populär häst och där finns 90000 individer medan det bara finns 250 stycken i Sverige. En Morganhäst är 145-156 centimeter i mankhöjd, en trevlig häst med stabilt temperament. Den är modig och lättlärd och lämpar sig för körning och distansritt men används inom alla sporter. De är långlivade, en pigg 30-åring är inget ovanligt.
Några av dem finns alltså på Signahlgården och de allra senaste kom direkt från Idaho och Vermont för bara någon vecka sedan. Då importerade makarna Signahl två hingstar och ett sto.
Att importera hästar för avel är ett vågspel. Hästaveln i Sverige är än så länge underkastad lagen. För att betäcka andras hästar måste en hingst vara godkänd (premierad) av Svenska hästavelsföreningen. Om man inte anser att hingsten håller måttet får den inte användas i avel, den brukar snabbt förvandlas till valack med en rejäl värdeminskning.
Men makarna Signahl har vågat importera förut och det har varit lyckade köp. Då handlade det om gårdens andra ras, Lipizzaner.
På gården finns "22 Maestoso Romida 8" från Piber i Österrike som är godkänd för avel och från Ungern två Lipizzanerston; Neapolitano Jazmin samt diplomerade Neapolitano Frida. Det var, som det visade sig efter hand, lyckade importer.
Nu återstår att se hur det går för "jänkarna" på Signahlgården. Det kostar en bra slant att importera hästar från USA och makarna Signahl räknar inte med att få tillbaka alla pengarna. De ser inte strikt affärsmässigt på sina hästar.
- Hästar är vår passion, det är vårt liv och vår hobby.
Signahlgården är utomordentligt välskött med ett ljust och fräscht stall där 14 hästar får plats. På gården finns en paddock och en corall samt hinder för körning.
Ewa Signahl rider varje dag och ägnar mer än heltid åt sina hästar. Så fort Bengt kommer från Stockholm byter han kostymen mot overallen och ger sig ut för att träna körning med unghästarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!