Lingon och enbär

Västervik2004-11-26 01:00
Årets bästa julklapp har anlänt. Det är en bok som heter Lingon och enbär, en småländsk kulturhistoria med spännande recept, utgiven av Jönköpings läns museum och skriven av av Anna Billing-Wetterlundh.
Bärplockning är nog den mest underskattade naturresursen vi äger. I en tid där stressen ständigt pressar oss är det på sitt sätt lika viktigt att hitta källor till avkoppling, som det av andra, ekonomiska skäl, var viktigt för tidigare generationers människor att samla skogens guld. Boken om lingonen och enbären kompletterar stunderna ute i markerna på ett kongenialt sätt. Här knyts generationerna samman genom ett rikt bildmaterial; recepten möter invandrarkulturernas nya exotiska ingredienser.
Lingon och enbär är en bok att bli glad över. Lycklig. Här möter kulturhistorien, vår historia bara för några generationer sedan, den moderna människan, inte med nostalgi, utan nödvändig livskvalitet. Vi har råd att köpa bären på burk i livsmedelsaffären, så det är inte det saken gäller. Men frågan som föds är om vi har råd att byta bort händernas och ögonens glädje där vi sitter på huk under tallkronornas sus.Härligt sötsurt
tillbehör till viltsteken
Till åtta personer behövs:
4 äpplen, gärna Gravensteiner
1 dl torr sherry, typ Dry Sack
3 dl Kiviks äppelcider
20 hela enbär
en halv dl strösocker
Dela äpplena på mitten och lägg dem i en vid kastrull. Blanda resten av ingredienserna och häll över. Täck med bakplåtspapper och lock, sjud sakta, ca 10 min.
Låt äpplena kallna i lagen. Häll av lagen och låt den koka ihop till en simmig sås. Skeda såsen över äpplena och ställ dem kallt tills de skall serveras.
Kan med fördel göras ett par dagar innan de skall ätas. Förvara dem svalt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!