Lingon är skogens röda guld

Det finns visst lingon i skogen i år, trots att det sägs vara ont om dem. Här i våra trakter har lingonen redan mognat.

Det finns en hel del lingon i skogarna nu, och särskilt i södersluttningar, där de mognar först. Ett par liter lingon blev det i lördags.

Det finns en hel del lingon i skogarna nu, och särskilt i södersluttningar, där de mognar först. Ett par liter lingon blev det i lördags.

Foto: Eva Johansson

Västervik2008-08-30 00:06
I lördags plockade jag ett par liter och lördagen innan tre liter. Då är det ändå bara i början på lingonsäsongen och alla lingon har inte hunnit mogna än. Där det mognar först är i sluttningar och söderlägen, och just på sådant ställe har jag mina lingonmarker. Där lyser de röda på tuvorna just nu.Mina fem liter lingon har nu förvandlats till åtta liter sylt i burkar av varierande storlek. Sylten kokar jag, men något år har jag provat rårörda. Receptet på kokta lingon har jag från min mor, som alltid varit en flitig lingonplockare. Säkert är det samma recept som finns i de flesta kokböcker. Numera använder jag syltsocker, som har pektin tillsatt, men lingon har så mycket naturligt pektin att man knappast behöver tillsätta något. I gamla recept står det att lingonsylten ska skummas noga innan den hälls upp på burkar. Det var för att det kan bildas mögel i skummet. Nu är jag inte så noga med skumningen längre eftersom jag fryser lingonsylten, det som inte ska ätas redan i höst. Lingonsylt håller sig annars länge i kyl och skafferi, åtminstone över vintern.Lingonsylt kan användas till mycket, oavsett om du plockar dina lingon själv eller köper sylten färdig i affären.Ett tips är att spetsa såsen med lingonsylt nästa gång du gör gräddsås till steken eller en viltgryta. Det blir syrligt och gott. Lägg i lingonsylten på slutet, några teskedar till en sås för 4-5 personer. Ett annat tips är att ta lite lingonsylt i degen nästa gång du bakar rågbröd. Då blir brödet saftigt och hållbart.Det är också gott med mjuk kaka med lingon, som finns i många varianter. Ibland kallas den kryddkaka, ibland lingonpepparkaka. Man kan variera kryddorna och använda malda nejlikor, kanel, kardemumma och ingefära. Det är också vanligt att det är brun farin i stället för socker i kakan, och mjölk i stället för gräddfil. Mitt recept är en modifierad version av ett recept från "Sju sorters kakor" och ett från en väninna. Familjens favorit är dock lingonrutorna, som jag bakat många gånger. Det är en kaka där lingonsylten ger en fin syrlig kontrast till det söta.
Recept
Kokt sylt
1 liter rensade och sköljda lingon
4 dl socker
2 dl vatten


Blanda lingon, vatten och socker i en gryta och koka upp. Låt det sjuda i 15-20 minuter och rör då och då. Skumma och häll upp på varma och rena burkar.


Rårörd lingonsylt
1 liter rensade och sköljda lingon
3,5 dl socker

Blanda bär och socker i ett kärl och rör tills bären blir mosiga och sockret är löst i sylten. Den här sylten är inte så hållbar så bästa förvaringen är att frysa in den.
Lingonrutor
(Cirka 80 st)
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
3 tsk bakpulver
150 gr smör
1 ägg
2 dl lingonsylt
Täcke:
1,5 dl havregryn
1 dl socker
50 gr smör
1 tsk vaniljsocker

Blanda mjöl, socker och bakpulver och finfördela smöret i blandningen till en grynig massa (använd gärna matberedare). Tillsätt ägget och rör hastigt ihop smeten.Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna (cirka 25×35 cm) och tryck ut smeten jämnt i långpannan. Bred över lingonsylten.Täcket: Rör samman havregryn med socker, smält fett och vaniljsocker. Strö blandningen över kakan.Grädda i mitten av ugnen i 175 grader under 25-30 minuter, tills kakan är torr och har fått färg. Skär den i rutor när den svalnat lite.Mjuk lingonkaka
100 gr smält smör
2 ägg
2 dl socker
2 dl lingonsylt
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk mald ingefära
1,5 tsk mald kanel
1,5 tsk mald kardemumma
1,5 dl gräddfil

Smält smöret och låt det svalna. Rör ägg och socker pösigt. Tillsätt det svalnade smöret och lingonsylten.Blanda mjöl, bakpulver och kryddor för sig. Rör ner mjölblandningen i smeten. Rör ner gräddfilen.Häll smeten i en form på cirka 2 liter, rund eller avlång.Grädda i 200 grader i cirka 40 minuter med ugnsgallret på nedersta falsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om