Lingon är skogens röda guld
Det finns visst lingon i skogen i år, trots att det sägs vara ont om dem. Här i våra trakter har lingonen redan mognat.
Det finns en hel del lingon i skogarna nu, och särskilt i södersluttningar, där de mognar först. Ett par liter lingon blev det i lördags.
Foto: Eva Johansson
Recept
Kokt sylt
1 liter rensade och sköljda lingon
4 dl socker
2 dl vatten
Blanda lingon, vatten och socker i en gryta och koka upp. Låt det sjuda i 15-20 minuter och rör då och då. Skumma och häll upp på varma och rena burkar.
Rårörd lingonsylt
1 liter rensade och sköljda lingon
3,5 dl socker
Blanda bär och socker i ett kärl och rör tills bären blir mosiga och sockret är löst i sylten. Den här sylten är inte så hållbar så bästa förvaringen är att frysa in den.
Lingonrutor
(Cirka 80 st)
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
3 tsk bakpulver
150 gr smör
1 ägg
2 dl lingonsylt
Täcke:
1,5 dl havregryn
1 dl socker
50 gr smör
1 tsk vaniljsocker
Blanda mjöl, socker och bakpulver och finfördela smöret i blandningen till en grynig massa (använd gärna matberedare). Tillsätt ägget och rör hastigt ihop smeten.Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna (cirka 25×35 cm) och tryck ut smeten jämnt i långpannan. Bred över lingonsylten.Täcket: Rör samman havregryn med socker, smält fett och vaniljsocker. Strö blandningen över kakan.Grädda i mitten av ugnen i 175 grader under 25-30 minuter, tills kakan är torr och har fått färg. Skär den i rutor när den svalnat lite.Mjuk lingonkaka
100 gr smält smör
2 ägg
2 dl socker
2 dl lingonsylt
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk mald ingefära
1,5 tsk mald kanel
1,5 tsk mald kardemumma
1,5 dl gräddfil
Smält smöret och låt det svalna. Rör ägg och socker pösigt. Tillsätt det svalnade smöret och lingonsylten.Blanda mjöl, bakpulver och kryddor för sig. Rör ner mjölblandningen i smeten. Rör ner gräddfilen.Häll smeten i en form på cirka 2 liter, rund eller avlång.Grädda i 200 grader i cirka 40 minuter med ugnsgallret på nedersta falsen.
1 liter rensade och sköljda lingon
4 dl socker
2 dl vatten
Blanda lingon, vatten och socker i en gryta och koka upp. Låt det sjuda i 15-20 minuter och rör då och då. Skumma och häll upp på varma och rena burkar.
Rårörd lingonsylt
1 liter rensade och sköljda lingon
3,5 dl socker
Blanda bär och socker i ett kärl och rör tills bären blir mosiga och sockret är löst i sylten. Den här sylten är inte så hållbar så bästa förvaringen är att frysa in den.
Lingonrutor
(Cirka 80 st)
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
3 tsk bakpulver
150 gr smör
1 ägg
2 dl lingonsylt
Täcke:
1,5 dl havregryn
1 dl socker
50 gr smör
1 tsk vaniljsocker
Blanda mjöl, socker och bakpulver och finfördela smöret i blandningen till en grynig massa (använd gärna matberedare). Tillsätt ägget och rör hastigt ihop smeten.Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna (cirka 25×35 cm) och tryck ut smeten jämnt i långpannan. Bred över lingonsylten.Täcket: Rör samman havregryn med socker, smält fett och vaniljsocker. Strö blandningen över kakan.Grädda i mitten av ugnen i 175 grader under 25-30 minuter, tills kakan är torr och har fått färg. Skär den i rutor när den svalnat lite.Mjuk lingonkaka
100 gr smält smör
2 ägg
2 dl socker
2 dl lingonsylt
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk mald ingefära
1,5 tsk mald kanel
1,5 tsk mald kardemumma
1,5 dl gräddfil
Smält smöret och låt det svalna. Rör ägg och socker pösigt. Tillsätt det svalnade smöret och lingonsylten.Blanda mjöl, bakpulver och kryddor för sig. Rör ner mjölblandningen i smeten. Rör ner gräddfilen.Häll smeten i en form på cirka 2 liter, rund eller avlång.Grädda i 200 grader i cirka 40 minuter med ugnsgallret på nedersta falsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!