Linas ägg hjälper andra bli gravida

Tänk dig att det finns ett barn som inte är ditt men som till hälften har ditt DNA. Lina Ramshage Oskarsson är äggdonator och har tänkt den tanken men det är inget som stör henne det minsta. Hon ser donationerna som hennes bidrag till att andra ska få uppleva lyckan att bli förälder.

Det var efter att Lina Ramshage Oskarsson läst om ett par som donerat sperma och ägg som hon bestämde sig för att donera sina ägg.

Det var efter att Lina Ramshage Oskarsson läst om ett par som donerat sperma och ägg som hon bestämde sig för att donera sina ägg.

Foto: Ola Axman

Västervik2011-09-29 00:00

För ett och ett halvt år sedan läste Lina Ramshage Oskarsson om ett par som donerat ägg och sperma och då bestämde hon sig för att själv donera ägg. I våras gjorde hon sin första donation och innan året är slut ska hon göra en till. Sedan tar chanserna slut.

- Jag blir för gammal nästa år, då blir jag 35 och det är den övre åldersgränsen i Östergötlands landsting.

Det går inte på en kvart från beslut till donation, faktum är att det tog längre tid än Lina själv trodde. Som donator måste man gå igenom flera tester, bland annat för HIV och hepatit. De kollar dessutom gener för missbildningar hos donatorn och bara de resultaten tar ett halvår att få fram.

Två veckor innan donation fick Lina genomgå en hormonbehandling. Det är inget för de stickrädda, en injektionsspruta per dag ska tas i magen. Hormonbehandlingen går dels ut på att stoppa ägglossningen och att donator och mottagare ska matcha varandras menscykler.

- Jag har ju fått humör tack vare hormonerna men det har bara resulterat i att barnen tycker att mamma varit lite extra sur.

Lina har tre barn och för att bli äggdonator rekommenderar man att kvinnan har biologiska barn sedan innan. De vill helt enkelt se att det fungerar för kvinnan att bli fullfölja en graviditet. Efter Linas första donation där de tog 19 ägg har hon fått veta att en mottagare blivit gravid. Lina har valt att skriva ett personligt brev om varför hon valde att donera som det kommande barnet har rätt att ta del av. Efter 18-årsdagen har barnet rätt att ta reda på sitt biologiska ursprung, precis som det fungerar vid en adoption. Men Lina kan också välja som donator att neka.

- Tanken att det kommer finnas ett barn som till hälften har mitt DNA stör mig inte alls men att träffa det barnet skulle nog kännas konstigt. Även om jag är nyfiken.

Alla mediciner Lina tagit har hon fått betalda men förutom det är ersättningen låg. Lina tror att fler hade velat donera om ersättningen var högre.

- Min avsikt med den här intervjun är att fler ska ta steget. Jag vet många som inte kan få barn på naturlig väg och de har det jättetufft. Jag är ingen person som skänker pengar till välgörenhet, det här är mitt bidrag. Jag är blodgivare sedan 15 år så jag är van att dela med mig av mig själv. Det är en liten grej för mig men det kan ge andra något stort och bra.

En äggdonation görs vaginalt med en slang som suger ut äggen. Lina säger att det kan kännas som en ägglossning men att det oftast inte gör ont.

- Det jobbigaste med själva donationen kan vara själva gynekologstolen men för mig som har fött tre barn är det inget bekymmer.

Om du vill donera ägg

Du får inte lida av några allvarliga sjukdomar.

Du får inte ha ett BMI över 35.

Du måste vara psykiskt frisk.

Du får inte ha något missbruk.

Du får inte vara över 36 år. I vissa landsting är gränsen 35.

Du får inte själv ha haft svårt att bli med barn.

Det är en fördel, men inte ett krav, om donatorn redan har fått de barn hon önskar.

Källa: Vårdguiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om