Nya studier visar att ärftlighet spelar stor roll för aortaförstoring, (pulsåderbråck), och släktingar till dem som drabbats bör också undersökas.
För två år sedan upptäcktes en aortaförstoring hos Lennart Dunmar, Gamleby. Den upptäcktes av en slump.
- Egentligen sökte jag för ryggbesvär som misstänktes ha med njurarna att göra, säger Lennart Dunmar.
Åderbråcket var allvarligt och upptäckten ledde till en snabb operation.
- Det har visat sig att släktingar till personer med pulsåderbråck också är i riskzonen och tyvärr fick jag det bekräftat på ett sätt som ingen önskar sig. En av mina systrars son, en vuxen man på 41 år, avled av brusten pulsåder.
Vi berättade om Lennart Dunmar och hans lyckade operation här i tidningen för två år sedan. Även då uppmanade han personer i riskgrupperna att låta undersöka sig.
- Det var en uppmaning som flera personer tog på allvar, berättar Lennart Dunmar. Nyligen träffade jag på en person i Gamleby som kom fram och tackade mig för att jag lyft problemet och ställt upp i tidningen.
- Han berättade att han gjort slag i saken och låtit undersöka sig. Då upptäcktes att han också hade en förstorad aorta, ett så allvarligt bråck att även han opererades. Nu kände han sig mycket tacksam.
Lennart Dunmar ler och ser nöjd ut.
- Det känns verkligen bra att veta att minst en person fått en tryggare ålderdom tack vare att jag visade upp mig i tidningen. Om det hjälper så gör jag gärna om det.
- Tyvärr hjälpte det inte min systerson. Att genetiskt arv har betydelse har man vetat länge, men att släktskap är så nära förknippat med aortaförstoring är en ganska ny upptäckt.
- Men nu finns det all anledning för personer i riskgrupperna att ta sig till hälsocentralen och beställa en undersökning, säger Lennart Dunmar som numera mår utmärkt och dansar och spelar bordtennis precis som före operationen.