Lennart gjuter egna nock
Hittade både verktyg och kunskap hos Lindkvist i Västervik.
Verktyget och stålet som används för att tillverka nockpannor för hand.
Foto:
- Takpannorna har tidigare suttit på Ankarsrums skola, berättar Lennart Brewitz. Fina pannor som byttes ut på grund av ändrad takvinkel. Både bra och billiga men ett problem uppstod. Det fanns inga nockpannor.
- De nockpannor i svart cement som finns att köpa passar inte alls. Dels på grund av utformningen, dels på grund av färgen. Formen på de nockpannor jag hittat till salu är sådan att de inte täcker tillräckligt mycket för vårt tak. Dessutom sticker färgen av från de begagnade pannorna. De är dyra också och skulle kosta runt 8 000 kronor för våra tak. Det går åt 150 stycken ungefär.
Lennart Brewitz ger inte upp i första taget. Han började forska och hittade Sven Lindkvist på Lindkvist Mark och betongvaror i Västervik. Där tillverkades Skandiapannan, en cementpanna, maskinellt och nockpannorna gjöts för hand.
- Tyvärr hade verktygen försvunnit, berättar Sven Lindkvist. Men kanske kunde de finnas någonstans på vår anläggning i Odensviholm dit vi hade tänkt flytta tillverkningen. Men av olika anledningen upphörde produktionen.
I högar av uttjänta maskiner och verktyg vid fabriken i Odensviholm hittade faktiskt Lennart Brewitz pannverktyget och 19 plåtar som man "bakar" nockpannan på. Sven Lindkvist hittade ställningen till verktyget som gjorts om för att användas till urntillverkning. Kunskapen hade Sven Lindkvist efter att ha tillverkat några tusen nockpannor för hand.
Han lärde Lennart Brewitz att göra rätt blandning med sand, cement och färg. Med rätt konsistens går det att "baka" nockpannan på en vinklad plåt i verktyget. Sedan dras ett mönstrat stål över cementen så den blir slät och fin med ett par ränder i. Slutligen sticks en spik igenom så att det går att fästa nockpannan.
- När cementen härdat så behandlar vi pannorna med syra så att de ser begagnade ut och smälter in i övriga taket, säger Lennart Brewitz. Det tar mig en arbetsvecka att tillverka nockpannorna och det är värt allt jobb.
- Dessutom är det roligt att ha gjort dem själv och visst är det fantastiskt att det här hantverkskunnandet och verktygen fanns kvar hos Sven Lindkvist i Västervik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!