Lena och Conny blev Årets nötköttsbönder
Lena och Conny Jakobsson, Synestad, Gamleby, har av LRF i Kalmar län utsetts till Årets nötköttsbönder.
Årets nötköttsbönder. Lena och Conny Jakobsson, Synestad, Gamleby har utsetts till Årets nötköttsbönder av LRF i Kalmar län. FOTO: HANS BRANDIN
Foto:
Detta är nödvändigt efterson företagets affärsidé är att sälja allt köttet direkt till kunderna.
Conny och Lena Jakobsson byggde ett nytt ungnötsstall 1997 och det gamla renoverades under 2000. Djuren går på djupströbädd kombinerat med skrapgång. En ny halmlada är under uppförande just nu och är ett led i att de strävar efter att minimera transporterna. Målsättningen är att producera ett vallfoder av hög kvalitet och med detta som bas kombinera utfodringen med egenproducerad spannmål.
Gården har ända sedan nybyggnationen av tjurstallet tagit emot studiebesök på gården. Under senare år har besökarna varit mest intresserade av hur deras försäljning av köttet är uppbyggt. Senast i somras arrangerades Öppen Gård på Synestad.
Huvuddelen av köttet säljs under namnet "Synestadkött" lokalt i butiker i Västervik, Gamleby och Vimmerby.
Tjurarna slaktas i Valdemarsvik, vilket betyder kortast tänkbara transport. Styckning och paketering sker hos en lokal styckare i Vimmerbyområdet. Därifrån distribueras köttet till butikerna. Under sommaren har även hamburgare tagits fram. Detta blev nödvändigt då ICA förändrade sitt nötköttskoncept och inte längre är intresserad av att köpa köttfärs. Hamburgarna tillverkas i Stockholm och säljs sedan hos en lokal grillbar i Gamleby.
- Vår framtida strategi är klar, säger Lena Jakobsson. Allt nötkött från Synestad ska säljas med ett mervärde och öppenheten för konsumenterna ska kvarstå. Uppfödningen av tjurarna ska vid alla tillfällen vara uppvisningsbar. Vi fokuserar inte längre på maximal tillväxt på djuren och kortast möjliga omloppstid, utan på att kunna förse vår marknad med kött året om, trots att alla kalvar köps in vid ett tillfälle varje år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!