Ledningsdragning á la Telia
När Telia för ett par år sedan lagade telefonen hemma hos Lars Forsell i Kannsjömåla tre km utanför Ankarsrum band de fast ledningen i en gran. En händelse som Lars inte kunnat glömma.Den här gången har telefonen varit död i tre månader, ända sedan stormen den 9 januari slog ut linjen för Lars Forsell och hans granne. Samtidigt blev det strömlöst på gården.
Foto: MARGARETA LJUNGBLAD - Lika död som den varit sedan stormen i januari. Jag har fått nog av Telia och mina abonnemang såväl fast som mobilt säger jag upp så snart jag bara kan, säger Lars Forsell i Kannsjömåla.
Foto:
- Här var Sydkraft snabbt ut och lagade ledningarna och jag fick elen tillbaka inom en vecka. Men med Telia är det annorlunda, säger Lars Forsell när han kollar att telefonen fortfarande är död.
Han är både arg och förvånad över hur Telia behandlar sina kunder. Han tycker sig ha haft förståelse för att inte alla abonnenter kunde få ordning på sitt fasta nät omedelbart. Lars Forsell felanmälde telefonen omgående och väntade en månad innan han ringde igen, då ingen hört av sig från Telia. Här fick han veta att det var på gång.
- Tredje gången jag ringde för tre veckor sedan, då tog det skruv ordentligt. Telia meddelade att de inte hade någon felanmälan. Vad gör man? Man tror bara inte det är möjligt. Nu har det gått ytterligare denna tid och hoppet att få telefonen inkopplad har jag faktiskt förlorat, säger Lars upprört.
Men räkningar skickar Telia likväl, trots att han inte har någon telefon att ringa på. Lars skulle mest av allt vilja strunta i att betala men är medveten om följderna för detta.
- Visst är det åt h-e. Men Teliakund kommer jag inte att förbli. Abonnemanget, som jag har såväl för det fasta som mobila nätet, säger jag upp så fort de har installerat min hemtelefon.
Mobiltelefonen är räddningen för att Lars ska kunna ringa. Som ordförande i en jaktförening, behöver han både kunna nås och självklart behöva ringa. Denna kostnad ligger runt tusenlappen i månaden. Någon ersättning för detta får inte Lars från Telia som har bestämt att efterskänka tre års abbonemangsavgifter på det fasta nätet
I Kannsjömåla finns två Teliakunder, Lars Forsell och en fritidsboende. En bit in på den enskilda vägen i den stormfällda skogen ligger de avslitna ledningarna. Lars drar fram den ena under ett kullfallet träd och menar att arbetet att skarva ihop ledningarna kan handla om högst en timmes arbete för personalen.
- Visserligen har Holmens Skog inte röjt vägen men det kan inte utgöra något hinder att ta sig fram ett kort stycke i skogen till ledningsstolparna.Men här har som sagt inte varit någon. Är det så komplicerat arbete så ställer jag gärna upp och gör jobbet mot betalning, säger Lars och ber om ursäkt för sin frustration.
För ett par år sedan utförde Telias personal en lagning på telefonnätet. Lars var med vid detta tillfälle och blev helt stum då denne surrade fast ledningen i en gran.
- Jag undrade vad han tänkte på. Om jag skulle vilja hugga ner granen så hade ledningen till nätet skurits av eller om granen fällts när det stormar. Så här skulle det vara fick jag till svar, säger Lars uppgivet och pekar också på den oroväckande lutande telestolpen, som ledningen hänger i.
Denna telefonledning är kopplad till ett nytt nät. Abonnenten med fritidsboende blir den som drabbas om Lars skulle röja marken där granen står.
- Klyschan att man är hårt drabbad om man vill ha service på landet är Telia ett utomordentligt strålande bevis för. Telia sköter helt enkelt inte sitt jobb, det vågar jag påstå, säger Lars Forsell i Kannsjömåla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!