?Ledaren sätter normen för jämställdhet?
Juristen Ann-Katrine Roth föreläste om jämställdhet och mångfald.
Foto: ANDERS STEINER Kan ni komma på något jobb där man måste vara man? frågar Ann-Katrin Roth sin publik när hon talar om rekrytering och vad som kan stå i en platsannons. Svaret blir manlig fotomodell eller skådespelare.
Foto:
I går talade hon om jämställdhet och framför allt de lagar och regler som gäller på området vid ett seminarium i Västervik för ett hundratal politiker och mellanchefer i Västerviks, Vimmerby och Hultsfreds kommuner.
? Ledarskapet är normerande, det är ledarna som sätter normerna i en organisation, vad som är tillåtet och önskvärt. Det är inte bara det ledaren säger utan också hur han eller hon gör, som är viktigt.
Ann-Katrin Roth påpekar att det handlar inte bara om representativitet, att det ska finnas kvinnor och invandrare på arbetsplatserna, utan också om att ta tillvara det de tillför.
Fortfarande i dag, efter mer än 30 års jämställdhetsarbete, finns det många exempel på bristande jämställdhet i arbetslivet. I dag ingår också mångfalden, framförallt den etniska mångfalden, i antidiskrimineringsarbetet.
? Visst sker förändringar men de går väldigt långsamt, konstaterar hon.
Hur man i praktiken förändrar är ett problem. Jämställdhets- och mångfaldsplaner kan bli hyllvärmare och planer bara på papperet.
? Förändringar kan ske genom ökad kunskap och genom revision, kontroll av att planerna följs. I de offentliga organisationerna är politikerna viktiga som pådrivare. Massmedia har också en viktig roll för att sprida kunskap.
Vi tar för givet att jämställdhet och ökad mångfald är ett självklart mål. Men det finns också organisatoriska skäl till ökad jämställdhet och mångfald.
? Det gör en arbetsplats attraktiv. I framtiden blir det än viktigare när arbetskraftsbehovet ökar och de unga ska ersätta fyrtiotalisterna. Ju mer medvetenheten ökar ju viktigare blir det. I dag är gapet stort mellan verkligheten och idealet.
? Ökad jämställdhet och mångfald är också viktigt för att ha en bra intern arbetsmiljö, ur kundperspektiv och som goodwill.
Rekrytering av personal är en situation som får många att fundera på diskrimineringsrisker. Kan det stå vad som helst i en platsannons?
? Ja, säger Ann-Katrin Roth. Det kan stå vilka krav som helst så länge det är objektivt försvarbart för jobbet. Krävs det att någon ska kunna tala svenska bra för att kunna utföra jobbet, då är det acceptabelt som ett anställningskrav.
? Det är också möjligt att tillämpa positiv särbehandling, det är tillåtet enligt EG-rätten. Men det måste finnas ett personalpolitiskt dokument som det kan hänskjutas till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!