"Lax som vardagsmat är inte hållbart"

Från Naturskyddsföreningens sida menar man att odlad rovfisk är ett stort problem. Fiskmjölet som används som foder åt bland annat lax sliter på miljön och gör andra djur matlösa.

Västervik2012-04-05 00:00

Naturskyddsföreningen menar på att odlad fisk är ett stort problem, både för de mänskliga rättigheterna och för miljön. Odlade rovfiskar matas med fiskmjöl som inte allttid är hållbart, och fiskodlingarna släpper bland annat ut kemikalier i haven.

Ellen Bruno på Naturskyddsföreningen säger att det finns norska laxodlingar som är ganska bra, men att det bästa vore om gemene man kunde äta mer vegetariskt.

- Kött och fisk tär på jorden. Vi säger inte att alla ska sluta äta lax men det vore bra om vi åt mer grönt. Det är ganska liten tillgänglighet på ekologiskt producerad lax, och lax som vardagsmat är inte hållbart. Vi borde se på lax som en lyx som vi äter sällan.

Foderfisket sker överallt på jorden, också i Östersjön. Där fiskas bland annat skarpsill och Ellen Bruno säger att sjöfåglar har svårt att hitta mat när sillen fiskas upp.

Med finmaskiga nät sopas havsbotten ren på småfisk och enligt Naturskyddsföreningen går det åt två till fem kilo annan fisk till ett kilo odlad lax.

På Naturskyddsföreningens hemsida visas att i bland annat Thailand och Peru arbetar människor under slavlika förhållanden med att ta upp fisk som sedan blir till fiskmjöl åt laxarna i Norge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om