– Det nya är att länsstyrelsen först gör en bedömning om ärendet behöver gå vidare till åtal.
Det säger Lars-Ove Johansson, ordförande LRF Sydost. Under onsdagen träffade han länsstyrelsen för att gå igenom den nya tillämpningen. Som det är idag blir en fårägare automatiskt anmäld för grovt jaktbrott om han eller hon avlivar en varg eller annat rovdjur, även med hänvisning att man försökt skydda sina djur.
– Det har blivit väldigt jobbigt för djurägaren. Vapnen tas direkt. Därför har många dragit sig för att använda nödvärnsparagrafen, säger Lars-Ove Johansson.
Med den nya tillämpningen i paragraf 28 är det länsstyrelsens sak att bedöma om djurägaren agerat korrekt, till exempel att först ha försökt skrämma bort vargen. Innan åtgärderna vidtas måste djurägaren ringa länsstyrelsen eller ett speciellt nummer efter kontorstid.
– Det gör att fårägaren kan känna sig mer trygg.
LRF Sydost kommer inte att överklaga naturvårdsverkets beslut att inte tillåta skyddsjakt på varg i Kalmar län.
– Vi kommer nu att informera våra medlemmar om hur §28 i jaktförordningen fungerar och hur rätten att skydda sina tamdjur kan användas och hoppas att Naturvårdsverket inte behöver ta två veckor på sig till beslut om vargen angriper igen.
LRF ska också försöka bygga upp en liknande SMS-tjänst som finns i Kronoberg där fårägare snabbt varnas om det misstänkts finnas varg i området.