Paret riskerade att få byta ut 11 fönster – igen

Paret la en halv miljon på fönsterbyte och fasadrenovering. Sedan kom skrämselhickan: byggkontoret ville att de skulle byta ut 11 fönster – igen – till mer gammaldags sådana. Men när politikerna nu tagit ställning i ärendet slipper de undan betydligt billigare.

För några veckor sedan träffade vi Monica Biander och Tomas Olsson som renoverat huset på Gösta Bernhards gata.  Efter renoveringen riskerade de att behöva byta ut 11 fönster till fönster som bättre passade husets tidsålder.

För några veckor sedan träffade vi Monica Biander och Tomas Olsson som renoverat huset på Gösta Bernhards gata. Efter renoveringen riskerade de att behöva byta ut 11 fönster till fönster som bättre passade husets tidsålder.

Foto: Christer Andersson

Västervik2022-11-18 06:00

För tre år sedan köpte Monica Biander och Tomas Olsson huset på Gösta Bernhards gata. Deras intresse för huset, som har anor sedan 1700-talet, har senare resulterat i en bok.

När de nu får beskedet att de slipper byta ut 11 fönster, som de lagt många hundra tusen på att förnya, drar Monica en lättnadens suck.

– Åh vad skönt. Jag har haft ont i magen sedan i somras, utbrister hon.

Hon berättar att huset inte fått något yttre underhåll på 28 år när paret köpte det.

– Det var väldigt kallt: 15 grader här på nedervåningen.

Innan fönsterbytet gick hon in på Västerviks hemsida, och kollade vad som gäller för fönsterbyte. Ofta krävs inget bygglov. Sedan kollade hon i detaljplanen om huset var "kulturmärkt". Det är det inte.

Däremot har huset pekats ut som kulturhistoriskt värdefullt, när kommunen tagit fram ett nytt kulturmiljöprogram. 

– Det är så dåligt gjort på deras hemsida. Om de inte ändrar och förtydligar vad som gäller i hus i kulturmiljöområden så kommer nog fler råka ut för det här, säger Monica. 

undefined
Efter flytten till Gösta Bernhards gata har Monica Biander har skrivit en bok om husets historia.

När fönsterbytet var klart kom det till byggkontorets kännedom. Förslaget från tjänstemännen blev då att fönsterbytet måste göras om. 11 fönster borde bytas ut, för att passa husets tidsålder. 

Skrämselhickan varade fram tills nu. Politikerna i miljö- och byggnadsnämnden ratar kontorets förslag. Trots att länsmuseets antikvarier menar att de nya fönstren är klumpiga tycker politikerna att fönstren smälter in i miljön tillräckligt bra.

– De har anpassat sig och använt trämaterial och färgat gångjärnen så att de smälter in. Helhetsintrycket blir att det blir ett genuint hus med samma gestaltning i fönstrens form och spröjs, säger Akko Karlsson (MP), vice ordförande i byggnadsnämnden, och fortsätter: 

– Här har de använt energiglas och då är vi i nämnden proaktiva och ser balansen mellan kulturmiljöaspekter och energieffektivisering. Vi som politiker måste se till att privatpersoner kan uppnå klimat- och miljömål.

Fönsterbytet hade trots allt behövt bygglov. Även om paret Biander/Olsson i alla fall slipper ännu ett fönsterbyte, får de betala sanktionsavgift på 30 000 kronor. 

– Vi hade inget emot att begära bygglov, men det kan inte hjälpas. Det känns ändå som att det sunda förnuftet har segrat, säger Monica. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!