Lätt och lyxigt med musslor
Det härliga med hösten är skaldjursfrossan. Tid att mysa med musslor. Vackra, nyttiga, lättlagade och delikata.
Nyttigt. Sväng ihop en enkel pastarätt med dekorativa musslor som smaksättare.Foto: Monika Gottfridsson
Foto:
Koka dem på franskt manér med schalottenlök, en skvätt vin och massor med persilja. Kanhända en liten skvätt grädde på det. Kan inte misslyckas - så länge musslorna är av bra kvalitet.
Där kan man gott vara lite kräsen. Be att få veta hur färska musslorna är när du köper dem. Förvara dem svalt i kylskåp, helst inte mer än någon dag.
Kasta alla trasiga musslor, de som känns tunga (ofta fulla med sand) eller onaturligt lätta (de har förmodligen dött).
Det gäller nämligen att se till att musslorna lever ända fram tills de hamnar i grytan. Det kollar man enkelt genom att knacka på skalet och se om det sluter sig. Kasta dem annars. De som inte öppnat sig under kokningen åker också i soppåsen.
Dåliga musslor har ställt till det för många. Det beror på att de lever på att sila näringsämnen från vattnet och samtidigt lätt tar till sig av föroreningar eller sjuka alger.
Blåmusslor har odlats i Sverige sedan i början av 70-talet. De odlas på bottnar eller rep, men finns vilt nästan överallt.
Musslorna kan bli upp till tio centimeter långa i riktigt salt vatten, men blir oftast bara hälften så stora i bräckt östersjövatten. De stora tenderar att vara lite segare än de mindre.
Honorna har orangefärgat kött, medan hanens är mer vitaktigt. Musslorna kan förflytta sig - om än sakta.
De går att äta råa, men smakar då inte alls lika fräscht som till exempel ostron. Bättre att pynta en paella med de blåskimrande skönheterna, slänga dem i en pasta eller förgylla en soppa.
Eller varför inte testa de förföriskt goda currygratinerade musslorna här intill? Är det någon som blir gnällig när det kommer musslor på bordet lär ni få tyst på dem med dessa ljuvliga currydoftande små mollusker. Så goda att man mer än gärna gör en sats till.
Musslor innehåller dessutom aminosyror, B-vitaminer, fosfor och zink och har en fetthalt på endast två procent.
Det finns många goda skäl att ställa till med musselmys.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!