Låt maten sköta sig själv
Foto: Monika Gottfridsson En vegetarisk moussaka kan göras i god tid och gräddas medan gästerna väntar.
Foto:
När helgerna är över har vi inte mycket energi kvar till att orka bjuda på middag. Blotta tanken på att stå och slava över grytorna när gästerna kvittrar i rummet intill känns både motbjudande och tung.
Det är då det har blivit dags att plocka fram den kära gamla trotjänaren långpannan. Med dess assistans fixar en smart värd och vardagskock rubbet i förväg. När väl gästerna kommer klampande är det tid att tjoffa in pannan i ugnen, umgås, dricka fördrink, glo på foton, leka charader, gå husesyn eller vad som nu må stå på programmet tills maten är klar att ställa på bordet.
Långpannerätter är helt enkelt det perfekta upplägget. Sedan kan man ju välja mer eller mindre komplicerade recept, med skiftande svårighetsgrad på förberedelserna, men själva tricket är att slippa hålla reda på tre kastruller samtidigt som man ska försöka spela trevlig och avslappnad.
Läs igenom recepten noga och se hur långt du kan förbereda. De flesta rätter tål att stå och vänta tills det blir dags för den allra sista dusten med ugnen.
Det smarta med långpannan är dessutom att man kan få allt i ett. Fisk, kött eller fågel lagas tillsammans med potatis eller grönsaker. Vill du ha en sallad eller sås till kan den göras i förväg, bara du väntar med att hälla dressingen över salladen.
Den bekväma klär långpannan med bakplåtspapper i botten. Då slipper du fastbrända rester som kan vara ett smärre helsike att få bort.
Desserten lagas också med fördel i form. Förbered den i god tid, grädda medan huvudrätten dukas ut och servera med glass. Svårare behöver det inte vara att ha trevligt på sin egen middag.
Ett är dock obligatoriskt: en bra timer med hög signal. Bär den gärna i fickan. Inget kan rädda en vidbränd långpanna. Inte ens en trevlig värd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!