Låt de goa gubbarna fixa middagen

Lite trött på jordgubbar? Lägg dem i maten. Jordgubbar tål tuffare sällskap än glass och grädde.

Rucola, balsamvinäger, getost och jordgubbar är en kanonkombo.Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Rucola, balsamvinäger, getost och jordgubbar är en kanonkombo.Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Västervik2009-07-11 00:06
Jag vet inte riktigt vem jag ska skylla på. Förmodligen min egen glupskhet. Men när jag som liten släpades ut i de småländska självplockslanden av en välmenande moder fick det sina konsekvenser. Nog plockade jag, men varenda jordgubbe landade i magen.Medan den effektiva halvan av familjen; välmenande moder och "ekonomisk" lillebror (alltid mån om att tjäna pengar), fyllde låda efter låda, lyckades jag på sin höjd skramla ihop till en kvarts kartong. Men mätt blev jag.Sedan dess får jag lätt nog av jordgubbar. Det är vanvettigt gott - ett tag. Det säger liksom stopp.Men det finns ingen anledning att inte utnyttja dessa bedårande bär ändå. Sommaren är kort, jordgubbssäsongen likaså. Det gäller att ta vara på dem medan de finns.En briljant lösning är att lägga gubbarna i maten. Deras inneboende kombo av sötma och syra kan göra underverk med vilken anonym sallad som helst.Det är av ren slöhet och försoffad fantasi som vi tar för givet att jordgubbar ska serveras efter maten i stället för i maten. I Italien har man sedan gammalt tagit steget halvvägs genom att slå sin finaste balsamvinäger över jordgubbarna. En gång åt jag en pastarätt med jordgubbar och vodka på en lyxkrog i Milano. Den var suverän, kan jag lova - även om kombinationen klingar ovant i våra öron.Peppar och jordgubbar passar också fint ihop, så väl grön som svart. Smaksätt dessutom gärna med citron så framhävs gubbarnas naturliga sötma ännu bättre.Nyligen kom de begåvade forskarna på Lantbruksuniversitets växtförädlingscenter Balsgård dessutom fram till att halten av nyttiga antioxidanter är fem-tio gånger högre i jordgubbar än i äpplen. Jordgubbar kan minska kolesterolets skadliga effekter på blodkärlen.Varje år skördas 30 miljoner liter svenska jordgubbar. Det finns med andra ord all anledning att förlänga jordgubbssäsongen så länge som möjligt.Goa gubbar från landet duger till mer än man kan tro.
Recept
Balsamicogubbar med rucola och getost4 portioner, 20 minuterEn härlig sommarsallad som passar fint till grillat eller som lättlunch.1 liter jordgubbar
1-2 msk balsamvinäger, ju dyrare desto godare
rikligt med nymalen svartpeppar
1 ask rucola
salt
1 msk fin olivolja
125 mjuk getost, t ex chèvre
1/2 dl mandelspån
Snoppa jordgubbarna och dela dem i halvor eller kvartar. Blanda med balsamvinäger och svartpeppar i en stor salladsskål. Låt dra i tio minuter.Tillsätt sköljda och torkade rucolablad och lite salt. Blanda. Ringla över olivolja och rör om försiktigt. Lägg upp på fat. Ta bort eventuellt "skal" på osten och smula över innanmätet. Strö över mandelspån och lite extra peppar.
Jordgubbsceviche med nektariner
4 portioner, 90 minuterLäckert sätt att servera sommarfisk.300 g pinfärsk rensad vit fisk, t ex kolja
2 tsk havssalt
1/2 dl limesaft
1/2 l färska jordgubbar
1 liten rödlök
1 msk hackad färsk ingefära
1 röd chili
2 mogna nektariner
2 tomater
1 röd paprika
1 kruka färsk koriander
1-2 tsk flytande honung
1 tsk fisksås
Skär fisken i kuber och blanda med saltet. Låt dra i ett durkkärl av plast i en timme. Lägg över i en skål och blanda med limesaft. Låt dra i ytterligare en timme, se till så att saften kommer åt överallt.Skiva jordgubbarna, finhacka rödlöken, ingefäran och chilin. Kärna ur nektariner, tomater och paprika och tärna fruktköttet. Blanda försiktigt fisk, jordgubbar, nektariner, tomater, paprika, lök och chili med örter, honung och fisksås. Smaka av.Låt samla smak i en kvart, servera i glas och dekorera med en extra jordgubbe.Jordgubbssalsa4 portioner, 45 minuterGrillkvällens tuffaste tillbehör.250 g jordgubbar
1 mogen mango (eller 250 g fryst, tärnad)
1 msk råsocker
1 lime
1-2 gröna chilifrukter efter smak
1 msk finhackad syltad ingefära
1 kruka färsk basilika eller thai-basilika
1/2 dl olivolja
salt
Snoppa och rensa jordgubbarna, skär dem i skivor eller bitar. Kärna ur och tärna mangon (tina fryst).Blanda bär och frukt med socker, skal och saft av limen, urkärnad finhackad chili och finhackad ingefära. Riv ner basilikabladen. Smaka av med salt.Låt stå och samla smak i kylen i en halvtimme.Servera till grillat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om