Lastbilar som kör för fort är dålig reklam
Varannan buss och fyra av fem lastbilar med släp kör för fort enligt en ny undersökning. Men det finns företag som tycker att det är dålig reklam att inte hålla trafikreglerna.- Det handlar om varumärket. Om trafikanter ser en röd Coca cola-bil som kör för fort blir de irriterade på företaget, inte föraren, säger informationschefen Peter Bodor.
Dåligt med laglydigheten. Vägverket och NTF har för andra gången på ett år mätt hur snabbt den tunga trafiken kör i Sörmland och Stockholm. Lastbilar med släp kör nästan alltid för fort. Foto: Chris Maluszynski/Scanpix
Foto:
Däremot ser det bättre ut när det gäller vanliga lastbilar. Där håller ungefär nio av tio bilar rätt fart.
På Sveriges Åkeriföretag tycker man att frågan är viktig.
- Absolut, det är viktigt för miljön och säkerheten, men också för hur andra trafikanter uppfattar transportföretagen. Vi försöker få våra medlemmar att förstå att deras transporter påverkar deras varumärke, säger Hans Engström som är informationsansvarig.
NTF har publicerat listor där man kan avläsa hur olika företag sköter sig. När det gäller vanliga lastbilstransporter kan man till exempel se att DHL och Haninge åkeri är sämst på att hålla rätt fart.
Bland bussföretagen är Swebuss express sämst, mer än åtta av tio bussar kör för fort. Men det finns också företag som skärpt sig sedan vårens mätning. I våras var det bara 14 procent av Busslinks bussar som höll hastigheten, nu är det nästan 50 procent.
Allra sämst är lastbilar med släp. De bästa företagen är Coop och Green Cargo, men inte ens deras fordon är laglydiga i mer än drygt vartannat fall.
- Om en lastbil är full av reklam för företaget eller en vara, så är det klart att den lastbilen påverkar folks upplevelse av företaget eller varan. En lastbil eller buss som kör alldeles för fort eller skrämmer andra trafikanter kan ju inte vara bra reklam.
Coca cola är ett av företagen som får bättre betyg nu än i våras. Då höll 90 procent av deras lastbilar hastigheten, nu är det 98.
- För oss är det bland annat en fråga om varumärket. Våra lastbilar är alltid skyltade med våra varumärken, säger Peter Bodor som är informationschef.
- Bilarna syns väl och det är tydligt att de kommer från oss. Därför är det också lätt att trafikanter blir irriterade på oss om lastbilarna kör för fort. Det är klart att det i så fall kan påverka varumärket negativt.
På Sveriges Åkeriföretag menar man att det handlar mer om företagsledningens attityd än förarnas.
- Vi har gjort djupintervjuer som ganska tydligt visar att förarna inte har något emot strängare regler när det gäller säkerhet. Men de väntar på att företagsledningen ska sätta ner foten och vara tydliga, säger Hans Engström.
Branschorganisationen erbjuder ändå företagen en attitydutbildning till förarna och hittills har ungefär 900 genomgått kursen. Det finns uppskattningsvis 100 000 aktiva lastbils- och bussförare i landet.
Pengar, miljö och liv att spara
Om alla tunga transporter körde lagligt i Sverige skulle branschen spara 1,6 miljarder kronor i minskad bränsleförbrukning.
Koldioxidutsläppen skulle samtidigt minska med 470 000 ton.
För varje kilometer som snitthastigheten i trafiken sänks sparar man cirka 25 liv per år.
Källa: Vägverket
Koldioxidutsläppen skulle samtidigt minska med 470 000 ton.
För varje kilometer som snitthastigheten i trafiken sänks sparar man cirka 25 liv per år.
Källa: Vägverket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!