"Läsaren måste fångas från första stund"
Forskaren Karl Lindqvist talade om ungdomars läsande för gymnasiebibliotekarier på konferens.
Människan har ett evigt behov av attberätta en historia, konstaterar forskaren, litteraturvetaren och författaren Karl Lindqvist. Foto: MATTIAS AHLM
Foto:
Det är svaret som litteraturvetaren, författaren och forskaren Karl Lindqvist ger på frågan. Och hans arbete kretsar framför allt kring ungdomars läsande och skrivande.
Tillsammans med sin son Anders, som är gymnasielärare, har han nyligen gett ut en antologi med modern litteratur för gymnasieskolan, boken "Unga röster". Om denna och mycket annat talade han när han på tisdagen föreläste för gymnasiebibliotekarier från södra Sverige på konferens i Västervik.
- Att läsa handlar också om demokrati, att kunna tillgodogöra sig information så att man inte så lätt manipuleras av andra. Och att det är ett rent nöje, fortsätter han.
Berättat och skrivit har människan alltid gjort, allt ifrån antikens hieroglyfer och forntidens sagor till våra dagars sms och e-postmeddelanden. Även om formerna för vårt skrivande ser annorlunda ut i dag så har det inte upphört. Ändå förmedlas ibland budskapet att ungdomarna allt mer minskar sitt läsande och skrivande.
- Det råder delade meningar om det, påpekar Karl Lindqvist som själv menar att den gängse bilden inte stämmer.
- Läsandet kanske har minskat men skrivandet har ökat och intresset för skrivarkurser är mycket stort. Men skrivandet har bytt form från uppsatser till skrivande på nätet.
Han talar om människans eviga behov av berättelser. Men det är många som funderar på hur man skriver en bra berättelse.
Att berätta en historia är inte bara att sätta sig ner och skriva. För en författare handlar det mycket om att berätta på rätt sätt, och inte minst för att fånga den unge läsaren. Berättelsen måste ha ett tilltal och få läsaren att fortsätta läsa efter första sidan.
Han talar om det sceniska berättandet, om intertextualitet och om planteringarna. Det senare innebär att det man berättar får sin förklaring senare i boken.
- Man ska inte berätta allt från första stund. Får jag veta allt på sidan ett varför ska jag då läsa sidan två?
Som ett utmärkt exempel nämner han Maria Gripe och hennes roman "Agnes Cecilia".
För många, och kanske en hel del ungdomar, är tyckande om och tolkning av det skrivna ordet en stötesten, en tröskel som kan bli för hög och hindra fortsatt läsande.
- Författaren talar till läsaren genom texten och man kan tro att författaren har ett svar på alla frågor om texten. Men den är lika mycket läsarens.
- Ungdomar som sysslat med att analysera dikter i gymnasiet kanske inte tror att de får eller kan tycka vad de vill om en dikt.
I antologin "Unga röster" har Karl och Anders Lindqvist samlat texter från dagens litteratur, skrivna av unga författare på 90-talet och 2000-talet. Till dessa har de skrivövningar, där eleverna får öva att skriva i samma stil som de olika författarna.
- Den boken fyllde en lucka i skolans antologier och har som syfte både att locka till läsning hos dagens unga och att låta dem öva att skriva berättelser.
Tillsammans med kollegan Elisabet Norin har han också skrivit boken "I textens rum om konsten att skriva" med praktiska råd till den som vill komma igång att skriva.
- Genom att öva på att skriva lär man sig att skriva, likaväl som man lär sig att läsa genom att läsa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!