Larmet löste inte ut på skolan – här är förklaringen

Under onsdagen kastades en fyrverkeripjäs in i ett uppehållsrum på Ludvigsborgsskolan i Västervik. Röken som bildades utlöste inte brandlarmet, vilket är helt i sin ordning enligt förvaltaren.


Enligt Fredrik Andersson, förvaltare på Tjust Fastigheter, var det inget fel på larmet. De ska inte utlösas av annat än brandrök. Han är trött på falsklarm och annat som kostar onödiga pengar för skattebetalarna.

Enligt Fredrik Andersson, förvaltare på Tjust Fastigheter, var det inget fel på larmet. De ska inte utlösas av annat än brandrök. Han är trött på falsklarm och annat som kostar onödiga pengar för skattebetalarna.

Foto: Kollage Ulrik Alvarsson/arkivbild

Västervik2024-02-15 16:00

Smällen resulterade i att det bildades rök som spreds i rummet. Trots det löstes aldrig brandlamet ut, och därför anmälde skolan händelsen till fastighetsägaren, det vill säga Tjust Fastigheter. 

Man ville se om larmet skulle ha lösts ut, och varför det i så fall inte gjort det.

Fredrik Andersson är förvaltare på bland annat för Ludvigsborgsskolan på Tjust Fastigheter. Han säger att brandlarmets funktion är att upptäcka en brand innan den blir farlig.

– Larmen finns för att larma om fara. Nu har vi inte tittat helt klart på det här helt men vi kan konstatera att vi inte haft några felmeddelanden på hela anläggningen och 100 procent av våra detektorer är och var i drift när det här hände.

– Istället handlar det om att det här var "fel" sorts rök, det var inte brandrök som spreds vid den här händelsen.

Han berättar att det är just brandrök som detektorerna upptäcker. Den har en annan densitet än exempelvis cigarettrök eller den rök som bildas när man släcker ljus.

– Eller som i det här fallet, en mindre krutladdning. Det är heller inte brandrök på det sättet. Då ska inte larmet lösas ut, det är inte brand det handlar om, säger Fredrik Andersson.

Inget tyder alltså på att larmet inte fungerat som det ska med andra ord, säger han.

– Vi kommer att kontrollera det här ytterligare men vi följer alla säkerhetsföreskrifter, serviceintervaller och gör som man ska. Larmet fungerade och det finns och fanns ett fullgott skydd på skolan. Det löstes inte ut, av rätt anledning.

Han låter förstå att han ser väldigt allvarligt på det som hänt och att situationen är frustrerande.

– Allvarligt talat, det här är inte okej, inte på något sätt. Både antalet falsklarm på skolan och den här händelsen. Det var ju nyss man fick gå ut med ett brev till föräldrarna om situationen med alla falsklarm.

Han säger att det falsklarm kostar hundratusentals kronor om året på skolor i kommunen.

– Och vem drabbar det? Jo, skattebetalarna. Det är så enormt onödigt. Det här är pengar som kunde lagts på andra saker. Det drabbar samhället och det drabbar skattebetalarna. Det måste få ett slut.

Avslutningsvis konstaterar Fredrik Andersson att skolan, föräldrar och andra har ett ansvar för att se till att det inte händer igen.

– Där har man absolut ett jobb att göra, alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!