Larmet: "Branschen skriker efter förare"

Till juni måste Ulf Olofsson hitta tio bussförare för att klara sommarens trafik och bemanningen i framtiden. "Branschen skriker efter förare", säger han.

Pensionsavgångar och allmän brist på utbildade förare är grunden till krisen. Nu letar man med ljus och lykta efter förare.

Pensionsavgångar och allmän brist på utbildade förare är grunden till krisen. Nu letar man med ljus och lykta efter förare.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2024-01-10 17:00

Bemanningsproblem har man haft länge. Idag klarar Connect Bus Sverige i Västervik sig tack vara att flera förare som egentligen är pensionärer jobbar för fullt, eller i alla fall när det verkligen behövs. 

– Vissa är över 70 år men pigga som få, så det går jättebra. Men det är inte hållbart i längden för oss, och nu väntar flera pensionsavgångar. Vi måste lösa det här, säger Ulf Olofsson.

Själv gick han upp kvart över fyra den här morgonen, han fick hoppa in och köra en tur till Linköping, det fattades personal. Bolaget kör resor för KLT, både stadstrafik och landsväg. De kör även till Stockholm och Göteborg flera dagar i veckan.

68 förare är man om man räknar med de som kör full tid och de som går på timmar. Man kommer att behöva anställa minst tio förare till sommaren och för framtiden. Det är inte bara sommarjobb det handlar om.

– Om det stod tio personer här ute med kompetens att köra buss skulle alla få jobb nästan direkt, absolut till juni. Behovet är jättestort. Branschen och vi skriker efter förare.

undefined
Ulf Olofsson är platschef på Connect Bus i Västervik. Han berättar att företaget har stor brist på förare.

Grundlönen har man fått upp, den ligger ungefär på 31 000 kronor. Till det kommer OB-tillägg, bland annat.

– Det är bilden av det här som ett låglöneyrke som delvis är ett problem. Sedan kan det absolut vara tidiga morgnar och sena kvällar, och man är väldigt påpassad. Men det är ett bra yrke, man träffar massor av människor och de allra flesta är väldigt trevliga och glada.

Att själv utbilda sig kostar pengar, runt 50 000 kronor kan en privat kurs kosta, men det beror lite på vad för slags YKB-utbildning (Yrkesförarbevis) som man väljer och behöver.

– Vi kan tänka oss att skriva avtal med den som är intresserad och kanske bekosta hälften eller så, förutsatt att man arbetar hos oss några år efter det. Det är så vi måste göra.

Några som gör ungefär så är Hallens Buss. De har gått ett steg längre.

– Vi betalar lön och utbildningen för personer med rätt kompetens. Det är så vi har löst det. Men då ska man verkligen hitta rätt person. 

– Vi headhuntar personer som vi tycker verkar bra och bekostar deras utbildning. Det har vi gjort under 15-20 år. Det är annars enormt svårt att rekrytera, säger Per-Inge Hallen, ägare på Hallens Buss.

Tillbaka till Ulf Olofsson:

– Vi är ett bra team här, med högt i tak och en platt organisation. Vi är beredda att satsa på rätt personer. Just nu är det kris, risken är att man får ställa in turer i sommar annars, och det vill ingen.

Vad är YKB?

Yrkeskompetensbevis får man när man har genomgått en grundutbildning. Utbildningen ska avslutas med ett godkänt skriftligt prov. Grundutbildningen är 280 timmar eller en förkortad grundutbildning 140 timmar beroende på förarens ålder.

Grundutbildningen ska omfatta minst 20 timmars körträning. Den förkortade grundutbildningen ska omfatta minst 10 timmars körträning.

Den kortare grundutbildningen, som är på 140 timmar,är avsedd för den som är 23 år och äldre och utbildar sig till förare för persontransporter med buss eller för dig som är 21 år och äldre och utbildar dig till förare för godstransporter med tung lastbil.

Källa: Transportstyrelsen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!