Antalet elever som börjar på byggprogrammet i Sverige minskar dramatiskt. Enligt Skolverkets statistik är det 28 procent färre som startade byggprogrammet läsåret 2014/2015 mot det antal som startade samma utbildning 2011/2012. På Västerviks gymnasium finns i dag 16 utbildningsplatser för varje årskull och till skillnad mot övriga landet lyckas man fylla alla platser på utbildningen, bortsett från en svacka för två år sedan. Ibland har utbildningen haft dubbelt så många sökande som platser.
– För nästa år ser det bra ut. Vi har nitton som sökt utbildningen som förstahandsval så det kan bli fler som kommer in på utbildningen med sitt andrahandsval, säger Urban Johansson, ansvarig för byggprogrammet på Västerviks gymnasium.
Trots att det ofta är fler som söker utbildningen än som kommer in tror inte Urban Johansson att det i dagsläget går att utöka antalet platser på gymnasiet i Västervik. Möjligheten till praktikplats är för dålig.
– Det beror såklart på hur mycket det byggs i Västervik och i dagsläget är det svårt att få ut 16 elever på praktik. Byggena måste svälja antalet elever som måste ut på praktik under skoltiden.
Byggsektorn behöver anställa mellan 30 000 och 40 000 nya byggnadsarbetare för att kunna bygga de 700 000 bostäder som Boverket bedömt att bostadsmarknaden i Sverige kräver fram till 2025. Läsåret 2014/2015 började 4 300 byggprogrammet i Sverige samtidigt som omkring 10 000 byggnadsarbetare pensioneras varje år. Göran Elmquist, chef på branschorganisationen Sveriges byggindustrier i Kalmar, tror att man måste arbeta brett för att klara av den efterfrågan som finns på bostadsmarknaden. En grupp som identifierats som en attraktiv grupp är arbetslösa nyanlända med byggbakgrund.
– Det är i små och medelstora företagen som det finns en stor vilja att ta emot och utbilda nyanländ arbetskraft. Det har ökat på senare tid, säger Göran Elmquist.
På Sveriges byggindustrier i Kalmar är man medvetna om att antalet utbildningsplatser på byggprogrammen i Kalmar län har minskat i antal de senaste åren.
– Totalt sett kanske vi tar in ett 70-tal elever i länet, för några år sedan var vi uppe i 120.
Trots minskningen av antalet elever tror Göran Almquist att den negativa trenden kommer att vända.
– Det har med konjunkturen att göra och i dag är den bra. Det är en framtidsbranch.