Lärdomar från Prag varar hela livet
Planen var att lära sig uppskatta demokratin mer - och det gjorde de med råge. Tommy Gullquist, Håkan Karlsson, Henrik Svennerstad och Robin Strömsten var en av de grupper från teknikprogrammet som åkte till Prag.Resan var kulmen på det demokratiprojekt som tvåorna arbetat med i ett år och som kommer att fortsätta även under nästa läsår.
Demokratiska lärdomar. Henrik Svennerstad, Tommy Gullquist, Robin Strömsten och Håkan Karlsson åkte till Prag med målsättningen att lära sig mer om hur demokratin skiljer sig åt mellan Sverige och Tjeckien. De är mycket nöjda med resan och uppskattar demokratin i Sverige ännu mer nu.
Foto:
Nu är det en månad sedan de kom hem från Prag och intrycken har börjat sjunka in. Arbetet med redovisning i form av en väggutställning, en exposé, och individuella papers med personliga intryck är i full gång. Klassen är indelad i grupper om fyra som alla haft varsitt tema för resan. De har planerat allting själva, lagt upp scheman för vistelsen och tagit kontakter med företag som de velat besöka.
- Vi hade som mål att upptäcka en nybliven demokrati. När vi ser det som de inte har uppskattar vi mer det vi har i Sverige, säger Håkan Karlsson.
- Jag tycker att vi har uppnått det vi ville, så det var väl värt det, säger Robin Strömsten.
De har ansträngt sig för att hitta människor i Prag som var villiga att diskutera demokrati och har kommit fram till att Tjeckien inte kommit lika långt som Sverige.
Demokratiprojektet i den omfattning som teknikprogrammet i Västervik har det är unikt. Här sitter eleverna i majoritet i programstyrelsen och som är ansvarig för planering, upplägget av undervisningen och ekonomi. Projektet där eleverna studerat demokrati inom ramen för de humanistiska ämnena svenska, engelska och samhällskunskap och där Pragresan ingick har till stor del varit elevstyrt. Eleverna har själva fått bestämma vad de vill lära sig och har i sökandet efter kunskap fått lärarna hjälp. Det här arbetssättet kommer att tillämpas även kommande år. Då har lärarna också antytt att programstyrelsen kommer att få ännu mer inflytande.
- Vi är väldigt måna om det här och vill ha det kvar nu när vi ser att det fungerar, säger Robin Strömsten och konstaterar att andra program också har börjat att snegla på deras arbetssätt.
- Vi har haft tema demokrati, men nästa år kan det vara något annat tema, säger Robin Strömsten.
- Nu har vi haft projektet inom svenska, engelska och samhällskunskap, men nästa år kan det bli andra ämnen också, som design. Då kan det bli mycket större, säger Henrik Svennerstad.
I år är det första året som ett sådant här projekt drivs.
- Vi har varit testpiloter, konstaterar Robin Strömsten, men tycker inte att det varit särskilt obehagligt utan snarare att det känts bra.
- Vi har fått mycket ansvar, säger Henrik Svennerstad.
- Folk har tänkt att de får en resa, men det är inte riktigt så, säger Robin Strömsten.
Även om det har varit roligt har det knappast varit någon nöjestripp och det har krävts mycket ansvar, engagemang och jobb från elevernas sida.
- Det är lärorikt. Det är inte bara att sitta och läsa i en bok - det här blir ett minne för livet, säger Henrik Svennerstad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!