De pluggar tre år på högskolan för att bli grundlärare i fritidshem. En vanlig arbetsdag innebär att de på förmiddagen undervisar i sitt praktisk-estetiska ämne, och på eftermiddagen ser till att eleverna uppnår fritidshemmens mål.
– Redan nu när vi varit på VFU har vi behövt avstå från gå på utflykt för att det är för sårbart med 40 barn men bara tre i personalen. Då får inte barnen det de har rätt till, för ett av läromålen i fritidshemmen är att upptäcka nya miljöer, säger Isabella Bexell.
När de var ute på VFU var oron bland personalen stor. Kommer de sägas upp? Kommer enheten stängas? Sedan början av april anställer man inga nya vikarier, utan hushåller med de som redan finns.
– Det blir en stor belastning på personalen som är kvar, säger Sam Asking.
Vad tänker ni om att man kan behöva dra ner på lärartjänster och stänga enheter?
– Jag blir irriterad, det är ett dumt ställe att spara in pengar på. Skolan är en trygg plats för många barn. Personalen kan vara den enda vuxna de vågar öppna sig för. Att ta bort det är orimligt, säger Isabella Bexell, och fortsätter:
– Större elevgrupper blir mer barnpassning än en utbildning med kvalité.
– Jag undrar hur man tänker. Vi lär oss på utbildningen att storleken på barngrupperna avgör vilken kvalité man får i utbildningen, säger Asking.
– Barnkonventionen är lag. Barn har rätt till utbildning. Hur ska den vara likvärdig oavsett var man bor? Det märks stor skillnad på outbildad och utbildad personal. Jag blir förbannad, finns det inte annat att spara pengar på? Men jag blir också motiverad att börja jobba, jag ser fram emot att använda det vi lärt oss, säger Liselotte Johansson.
Den största skillnaden blir att de som är outbildade inte kan se till att eleverna uppfyller de mål som de faktiskt ska uppfylla, förklarar de.
– Och om en outbildad får en fast tjänst då kan inte jag som är utbildad göra anspråk på den tjänsten, eftersom den redan är tagen, säger Linnea Persson.
Det tiotal lärare som tar examen i år har alla fått fast jobb, men vissa har fått kämpa, så en liten oro finns hos studenterna.
Kan ni tänka er att flytta för att få jobb?
De flesta säger ja, men hoppas slippa flytta.
– Det kanske blir lättare att få jobb om några år. Men å andra sidan har man ju utbildat sig för att få jobb. Finns det inte jobb så måste man kanske flytta, säger Qasim.