I ett remissyttrande över hur budgetförslaget påverkar barn- och utbildningsnämnden påpekar facket att man under 2023 behövt ersätta legitimerade lärare med outbildad personal på grund av ekonomin. Framöver kan 35 tjänster behöva tas bort samtidigt som Västervik redan har färre behöriga lärare än rikssnittet.
– Om vi tittar på vad som fattas mellan budgeten 2023 och budgeten 2024 är det ungefär 24 miljoner kronor, som motsvarar 35 tjänster, säger Margareta Wester, ordförande i Sveriges Lärares Västervik.
Hur kan man ersätta behörig personal med obehörig?
Hon berättar om ett fall på en kommunal förskola. Man omplacerade en utbildad lärare och ersatte denna med en outbildad.
– Varje skola får en barn- eller elevpeng, och när elevantalet sjunker eller pengen inte ökas har man inte råd att ha kvar lika mycket legitimerade lärare. Vi ser en risk att det kommer bli vanligare.
Antalet barn i förskolan kommer minska och då minskar även förskolornas budgetram med 14 miljoner. Det vill facket förhindra.
Om de 14 miljonerna stannar kvar skulle man äntligen kunna minska antalet barn per pedagog, menar de.
Facket vill dessutom att politikerna skjuter till 15 miljoner kronor som ska gå till att hjälpa de barn som behöver särskilt stöd – istället för att stödet ska bli en extra arbetsuppgift läraren, och ske på bekostnad av kvalitén för resten av eleverna i klassen.
– Om du har en klass med 28 elever är det svårt att kunna se, höra och möta alla elever i det de behöver. Det kan handla om att ta bort kringuppgifter som att vara rastvakt eller passa bussar, som inte behöver göras av utbildade lärare.
Wester påpekar att till och med skolchefen har påpekat att budgetförslaget kan leda till minskad personaltäthet och större klasser.
Facket ser att lärarnas löner riskerar att ställas mot billigare lokaler – skolans två stora kostnader.
– Kostnad för skolskjuts och mat är svårt att ändra. Det är lokaler och löner som återstår. Antingen får man lägga ner enheter och får större klasser, eller så får lärarna bra löner.
Vad blir konsekvenserna av den här budgeten?
– Många lärare slår knut på sig själva. Det leder till en hög arbetsbelastning och sjukskrivningar. I förlängningen kommer vi mista personal, säger Wester.
Hon önskar att politikerna tänker mer långsiktigt.
– Om man gör snabba neddragningar för att rädda ett budgetår – hur mycket kostar det nästkommande år?