Lärare vill starta friskola
Demokrati och idrott ska prägla undervisningen.
Läraren Svante Peterson vill starta en friskola i Västerviks gymnasiums lokaler. Foto: Magnus Glans
Foto:
Skolan som ska heta Västerviks fria gymnasium, kommer att erbjuda undervisning i samhällsprogrammet och naturvetenskapliga programmet.
Idén att starta ett alternativ till Västerviks gymnasium har Svante Peterson utarbetat tillsammans med Peter Habbe, även han lärare.
- Vi vill jobba helt fritt från den kommunala skolan, men hoppas även på samarbete i till exempel språk och individuellt val där små elevgrupper kan slås ihop, säger Svante Peterson.
Under det första skolåret siktar friskolan på att ta emot cirka 150 elever. I framtiden vill man utöka till 250 elever och 14 lärare.
Enligt Svante Peterson har många lärare på Västerviks gymnasium visat intresse för att arbeta på friskolan.
- Det finns ett stort intresse för det. Många lärare vill byta arbetsgivare.
Han har även genomfört en enkät bland eleverna.
- En stor majoritet av eleverna var positiva.
Det nuvarande gymnasiet har stora problem och fungerar inte, menar Svante Peterson. Skolan är för stor och tungrodd. Det finns dessutom ett missnöje med skolledningen bland många lärare och elever.
- Skolledningen lyssnar inte på lärarna och det tas beslut över huvudet på både elever och lärare.
- Skolledningen har få pedagogiska visioner och man är nöjd med att hålla skolan flytande. Men vi vill inte nöja oss med det.
Någon ny pedagogik blir inte aktuell, men om den nya skolan kan starta ska eleverna få stora möjligheter att påverka undervisningen. Elever ska sitta med i skolans styrelse och delta när nya lärare anställs. De ska även vara med och lägga scheman och planera lektioner.
Programmen ska även innehålla studieresor och möjligheter att studera utomlands under en månad. Svante Peterson vill även se mer fysisk aktivitet som dans och idrott på schemat.
Om friskolan blir godkänd av Skolverket ska den drivas som ett aktiebolag, med en budget på cirka nio miljoner kronor.
Finansiering sker genom ersättning från kommunen.
- Man kan göra en bättre och billigare skola än Västerviks gymnasium. Det är även bra med konkurrens. Då kan även den kommunala skolan bli bättre.
Skolan planerar att hyra in sig i kommunernas lokaler på gymnasiet. Man vill köpa skolmat av kommunen och även låta elever få tillgång till bibliotek, aula, laboratoriesalar och andra gemensamma utrymmen.
- Lokalerna kan bli ett problem. Det är lite kontroversiellt att hyra in sig i samma lokaler som det kommunala gymnasiet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!