Skolinspektionen mottog i februari 2016 en anmälan från fyra elever vid en skola i Västervik. Enligt anmälan ska eleverna upplevt sig blivit utsatta för kränkande behandling vid nästan varje lektion med en lärare under hösten 2015.
Läraren ska bland annat ha sagt "om inte muslimerna bombar oss alla" som ett skämt i samband med en lektion om kvinnans rätt i samhället. Vidare ska läraren ha uttalat sig kränkande mot homosexuella, då han i samband med en elevs bokval ska ha sagt att "det ska vara så romantiskt och gulligt, men de kan ändå sätta på varandra i röven". Läraren ska även ha drivit med elever som lidit av viktproblem och ätstörningar.
Trots att eleverna pratat med både läraren och skolans rektor upplever de inte att någon förbättring har skett.
Har uppträtt olämpligt
Skolinspektionen ser allvarligt på det inträffade och skriver i ett yttrande att läraren har ett bristande omdöme i sin kommunikation med eleverna och att hans uttalanden, även om det inte är hans avsikt, upplevs som kränkande för eleverna.
Skolinspektionen anser att läraren genom sitt agerande visat sig mindre lämplig att bedriva undervisning och att han bör varnas.
Lärarnas ansvarsnämnd går på Skolinspektionens linje och anser att lärarens uttalanden varit olämpliga och i några fall även kränkande. Enligt ansvarsnämndens bedömning har läraren uppvisat ett olämpligt beteende över en tid. Han får därmed en varning.
Har anmält eleverna
Läraren själv anser att han varken är rasist eller homofob. Han dementerar inte de uttalanden som han anklagas för, även om han inte minns alla uttalanden.
Läraren hävdar vidare att allt han har sagt har misstolkats och vänts mot honom. Han beklagar det inträffade och menar att det aldrig var hans avsikt att kränka någon. Läraren har tidigare också anmält eleverna som ett arbetsmiljöproblem, vilket även skolans rektor bekräftar.
Rektorn har efter samtal med de anmälande eleverna under hösten 2015 påpekat för läraren att det är oacceptabelt att uttala sig på det sätt som han gjort. Rektorn medger att förtroendet för läraren minskat och rektorn blev även osäker avseende lärarens lämplighet som pedagog. Men då det senare inte kom några nya klagomål från eleverna antog rektorn att kränkningarna hade upphört.
Västerviks kommun uppger att man inte fått signaler om klassrumssituationen förrän vid anmälan till Skolinspektionen.
Lärarnas ansvarsnämnd finner det dock anmärkningsvärt att det inte genomförts några stödinsatser från arbetsgivarens sida. Detta med tanke på att eleverna anmält läraren till rektorn innan de gick vidare till Skolinspektionen.