Lärare oroliga inför "skolstarten" – skolchefen svarar

Flera lärare har uttryckt oro inför att högstadie- och gymnasieelever ska börja komma tillbaka till skolan. "Jag känner till och förstår det", säger skolchef Magnus Bengtsson.

Trängsel är ett av orosmolnen hos vissa lärare inför närundervisningen. Bilden är en genrebild.

Trängsel är ett av orosmolnen hos vissa lärare inför närundervisningen. Bilden är en genrebild.

Foto: Roald, Berit/TT

Västervik2021-01-23 10:00

Stora klasser i trånga klassrum, frågetecken kring skyddsutrustning och motstridiga budskap om huruvida elever sprider smitta eller inte. Både högstadie- och gymnasielärare har hört av sig till VT med en oro kring hur det ska bli när eleverna får komma tillbaka till skolan. 

Högstadieeleverna kommer tillbaka på heltid från och med måndag 25 januari, medan gymnasieeleverna i olika utsträckning kommer att kombinera närundervisning med fjärrundervisning från och med den 1 februari.

Anqi Åström är huvudskyddsombud och ordförande för Lärarförbundet Västervik. Hon bekräftar att oron bland lärarna är stor, och säger att många har hört av sig.

– De regler som vi har i ute i samhället är synnerligen svåra att följa i skolmiljön, framförallt att hålla avstånd. Många lärare ska nu på måndag åter vistas i trånga klassrum med uppåt 30 elever... Det finns inte en möjlighet att hålla de två meters avstånd som man skulle önska, skriver Åström i ett mejl och fortsätter:

– Det vi fått till oss angående skyddsutrustning är att arbetsgivaren ska tillhandahålla detta i den utsträckning som det behövs och att det är upp till varje rektor om personalen ska använda sig av munskydd eller ej.

Lärarnas ängslan är inte främmande för barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson.

– Jag känner till och förstår att det finns en oro, självklart. Jag vet också att rektorer nu jobbar med att göra riskbedömningar och hitta lösningar som behöver göras, säger han.

Det kan vara svårt att distansera sig i ett klassrum med 2530 elever, hur tänker man där?

– Det är en utav de frågor man jobbar med, i vilken utsträckning det går att hitta lösningar för att den sociala distanseringen ska ske så bra som möjligt.

Folkhälsomyndigheten menar att barn inte är drivande i smittspridningen, men likväl har coronasmitta brutit ut på både gymnasiet och högstadieskolor. Hur bedömer man det?

– Jag känner inte att jag kan värdera de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten gör. Vi behöver förlita oss på de råd och ställningstagande som görs av dem, och även Utbildningsdepartementet.

Får lärare använda munskydd och visir?

– Det är inget vi hindrar någon medarbetare från att ha. Isåfall skulle det vara specifika situationer där det förhindrar lärarens utövande av yrket, svarar Bengtsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!