Lärare befarar att särskolan ska försvinna

- Kommer särskolan att få finnas kvar överhuvudtaget, frågar sig lärarna på särskolan i Västervik.

Oroliga. Lärarna på särskolan i Västervik är oroliga för att deras arbetsplats är på väg att försvinna. Från vänster: Kristin Strömberg, Lena Andersson, Berit Svensson, Birgitta Brantestad, Maria Holmström och Ulf Lennström. Foto: MATILDA AHL

Oroliga. Lärarna på särskolan i Västervik är oroliga för att deras arbetsplats är på väg att försvinna. Från vänster: Kristin Strömberg, Lena Andersson, Berit Svensson, Birgitta Brantestad, Maria Holmström och Ulf Lennström. Foto: MATILDA AHL

Foto:

Västervik2005-11-08 00:25
Förr var det många barn med stödbehov som var tvungna att gå i en vanlig klass för att det inte fanns plats på särskolan. I dag får föräldrarna välja om de vill ha sina barn i särskola eller i den vanliga skolan. De elever som väljer den vanliga skolan tillhör fortfarande särskolan och läser efter deras kursplan.

Många elever är i dag i behov av stöd. Ett skäl till det är, enligt lärarna, att dagens vuxna sviker de unga.
- Många barn kommer i dag från splittrade familjer vilket gör att de sociala problemen ökar. Det här drabbar de svaga barnen extra hårt, säger lärare Lena Andersson.
Förr sattes många barn i särskolan för att grundskolelärarna ville slippa dem. Ibland var det föräldrarna som valde att ha barnen här.
- Det har skett ett trendbrott, säger lärare Ulf Lennström och berättar att förr var det skamligt att ha sina barn här. I dag lockas många föräldrar av den höga lärartätheten.
Lärarna på särskolan är vakna på det här problemet.
- Vi slår larm direkt när vi märker att en elev inte hör hemma här, säger de.

För att gå på särskolan måste du ha någon form av utvecklingsstörning eller autism. Många tror att det handlar om grovt handikappade barn. De blandar ihop särskolan med träningsskolan eller yrkessärskolan.
- På våra elever syns det inte att de har ett handikapp. Ofta fungerar de inte socialt och klarar inte de intellektuella kraven.

Att elevantalet sjunkit i Västervik beror bland annat på att man inte får gå i särskolan förrän i årskurs sex. De mindre barnen går i sina hemskolor. Enligt lärarna på särskolan är det i fjärde klass som kunskapskraven ökar och det är oftast då de svaga eleverna inte hänger med.
Lärarna på särskolan tycker att det är bra att de elever som klarar av att gå i den vanliga skolan får göra det. Samtidigt oroas de över att hela särskolan kommer att försvinna helt och hållet.

- Många av eleverna mår jättedåligt av att hela tiden känna sig sämst. Här är man mer lik sina klasskamrater och behöver inte jämföra sig med eleverna i den vanliga grundskolan, säger Ulf Lennström.
Lena Andersson jämför särskolans elever med andra handikappade.
- En blind får sin vita käpp, en döv sin hörapparat. Våra elever har också ett handikapp, även om det är osynligt, och har rätt till hjälpmedel för att få ett så bra liv som möjligt.

Särskollärarnas oro handlar om vad som ska hända med deras elever om de tvingas gå i den vanliga skolan. Men lärarna är också rädda för att personalgruppen kommer att splittras och deras specialkompetens därmed går förlorad.
Lärarna framhåller att det krävs mycket resurser för att grundskolan skulle kunna klara av att ta emot särskoleeleverna. Grundskolelärare som de har varit i kontakt med om detta har reagerat starkt.
- Lärarna har det tungt nog som det är i dag, säger lärarna.

Bakom den här omorganisationen döljer sig den ekonomiska aspekten. Särskolan är en dyr skolform, som VT berättade i går.
De här eleverna kostar mycket och kommer att kosta mycket för samhället sedan också. Många av dem kommer aldrig någonsin att bli självförsörjande.
- Eftersom de inte är lönsamma för samhället satsar man minst på dem. Det är alltid de svaga som får stryka på foten först, säger lärarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om