Om åtta år kommer det saknas 43 000 lärare i Sverige, enligt siffror från SCB. Få söker till lärarutbildningarna, och inom vissa ämneskategorier är det svårt att fylla högskoleplatserna. Konkurrensen kommer, med andra ord, att vara stenhård om lärarna i framtiden.
I Västervik minskar just nu elevkullarna, vilket gör att lärarkåren bantas ner. Men även här hotar en lärarbrist om några år, då många 40-talister når pensionsåldern.
- Över 100 lärare kan försvinna inom fem år, säger Anne Uhlán, personalsekreterare på barn- och utbildningsförvaltningen.
Hon medger att det kan bli tufft att hitta ersättare till lärarna, särskilt inom vissa ämnen. Redan nu är det svårt att locka lärare i matte och NO.
- Det är högst fem personer som söker varje tjänst, och då kanske inte alla är behöriga. Även inom språk är det få sökande.
Förskollärare, fritidspedagoger och lärare till småskolorna är också svåra att få tag på. Det gör att kommunen i vissa fall tvingas tillsätta personer som saknar behörighet. Obehöriga lärare får dock inte tillsvidareanställas, vilket gör att problemet skjuts på framtiden.
De nya, strängare behörighetskraven, som innebär att lärare måste ha legitimation för att sätta betyg, gör läget än mer prekärt. Skolverket har nu skjutit på datumet då alla ansökningar om lärarlegitimationer ska ha behandlats, då arbetet tagit längre tid än man räknat med. Det ger kommunen lite respit.
- Vi försöker inventera så mycket vi kan, och titta på vad vi har, och vad vi kommer att sakna. Ofta handlar det om att lärare behöver få mer kompetensutveckling, säger Anne Uhlán.
Redan nu har kommunen satsat på olika former av det så kallade Lärarlyftet, där skolpersonal får möjlighet till fortbildning.
Roger Sevedstam, lärare på Ludvigsborgsskolan och fackligt engagerad, tror att Västervik måste satsa på både bättre löner och bra arbetsmiljö för att locka nyutexaminerade lärare i framtiden. Få utbildade lärare i kombination med en framtida barnboom i samma veva kommer att göra konkurrensen knivskarp.
Är du orolig för den framtida lärarförsörjningen?
- Ja, det är jag. Västervik har tyvärr också halkat efter i löneläget i förhållande till riket i snitt. Jag har medlemmar som vill flytta till en lugnare stad från Stockholm, men konstaterar att löneläget är 6 000 - 7 000 under det man kan få om man jobbar i Stockholm.
Roger Sevedstam tror inte att skolorna i Västervik kommer att bli utan lärare - men varnar för att man tvingas ta "de som blir kvar" när andra kommuner kapat åt sig de bästa lärarna.