Lär dig känna igen halt väglag

För många kommer halkan som en överraskning. Det borde den inte göra. Vid de flesta tillfällen finns det tydliga tecken på att väglaget kan vara halt.

Överraskning? Varje år tycks halkan komma som en överraskning. Men vi kan lära oss att känna igen tecknen.Foto: Pressens Bild/Arkiv

Överraskning? Varje år tycks halkan komma som en överraskning. Men vi kan lära oss att känna igen tecknen.Foto: Pressens Bild/Arkiv

Foto:

Västervik2005-12-13 00:25
- Jag blir alltid lika överraskad över att folk först kan skrapa vindrutan på morgonen, och sedan uttrycka total förvåning över att det är halt på vägen, säger Sten Laurin, meteorolog på SMHI.
Det är bara under väldigt speciella förhållanden som verklig blixthalka uppstår. Det sker bland annat vid underkylt regn. Det är ett regn vars regndroppar har en temperatur under noll grader. När dessa träffar vägbanan bildas omedelbart is.
- Då finns inget att göra. Man får köra åt sidan och vänta tills grusbilen har kommit. Är man inte redan ute och kör ska man låta bilen stå, säger Sten Laurin.
Samma fenomen kan inträffa när vanligt regn träffar en vägbana vars temperatur är under noll grader. Också då fryser regnet snabbt till is.
- Det är strikt talat inte underkylt regn, men effekten för bilisten blir precis densamma.
Den största faran för halka finns naturligtvis när temperaturen ligger kring nollstrecket.
- Men man får inte lita för mycket på termometern i bilen. Den säger inget om temperaturen på vägbanan. Det kan vara flera plusgrader en bit ovanför vägbanan, men under noll just på vägbanan, säger Helen Johansson, meteorolog på SVT.
- Jag tycker man ska vara på sin vakt från ett par plusgrader och lägre temperaturer.

Vilken temperatur vägbanan har beror på flera faktorer, bland annat hur underarbetet är gjort. Vägbanor som ligger väl isolerade från marken blir kallare än de som ligger nära mark och jord. I det senare fallet får vägbanan mer värme från marken och är därför varmare.
- Men där är ju svårt för den normala bilisten att veta vad som gäller. Jag bodde tidigare på landet utanför Norrköping. Där fanns just det här förhållandet. En väg hade bra grep, men när jag svängde in på annan kunde den vara mycket hal eftersom den var bättre isolerad från marken. Det kan man ju bara veta om känner de lokala förhållandena, säger Sten Laurin.
Den mer normala halkan inträffar ofta när vädret klarnar upp. Den klassiska situationen är mulet väder med regn - så länge det är mulet är temperaturen på vägbanan stabil, ungefär lika mycket värme som avges tillförs. Men när molntäcket spricker upp och det blir soligt eller stjärnklart förändras förutsättningarna snabbt. Nu fortsätter vägbanan att avge värme, men ingen värme återförs. Det täcke som molnen bildat är borta.
- Om det är blött på vagnbanan kan det snabbt bli halt. Om det börjar gnistra om iskristallerna på vägbanan är det dags att sänka farten, säger Sten Laurin.

Andra tecken på att det blöta täcket på vägbanan börjat frysa är att andra bilar inte längre stänker ner din vindruta.
Helen Johansson tycker att man över huvud taget ska vara uppmärksam på förändringar.
- Det gäller både väder och vägförhållanden. Om det plötsligt blir tät skog vid sidan om vägen så är det en viktig förändring. Det kan betyda att solen inte kommit åt där under dagen och att vägbanan därför har en lägre temperatur.
Andra platser att se upp för är sänkor i terrängen, där det ofta är kallare luft. På broar och i terräng nära sjöar och vattendrag är ökar också risken för halka. Där är som regel luftfuktigheten större, och när det blir kallare är också risken större för is där.

Vägar som saltas har helt egna förutsättningar. Vägsaltet sänker fryspunkten några grader, men exakt vilken temperatur kan man som trafikant inte avgöra. Därför kan man inte ta för givet att en nysaltad väg inte kan beläggas med is igen.
- Vägsaltet kan också ställa till problem vid avfarter från större vägar in på mindre vägar som inte saltas. Bilarna som svänger av för med sig lite salt, som gör att den översta ytan av snön smälter, men inte tillräckligt för att allt ska försvinna. I stället kan ett tunt lager av mycket hal is bildas, säger Sten Laurin.
Tecken som kan innebära halt väglag
Underkylt regn - när regndropparna är under noll grader.
När vanligt regn träffar en vägbana vars temperatur är under noll grader.
När det klarnar upp efter mulet väder.
När det börjar gnistra om iskristallerna på vägbanan.
Tät skog kan innebära kallare och halare vägbana.
Sänkor i terrängen, broar och närhet till sjöar och vattendrag innebär högre luftfuktighet som i sin tur ökar risken för is när det blir kallt.
Om man svänger av från en saltad väg in på en osaltad kan saltet man för med sig göra att ett tunt lager av is bildas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om