Lantbrukaren i Ogestad kritiserar sänkt skatt på diesel

Snart blir dieseln billigare, och kraven sänks på att blanda i biobränsle i drivmedel. På Ogestad används uppemot 500 kubikmeter diesel årligen – ändå är lantbrukaren Mattias Jonsson kritisk till lagändringen.

Ogestad gård har lämnat in ansökan om miljötillstånd för att producera biogas.

Ogestad gård har lämnat in ansökan om miljötillstånd för att producera biogas.

Foto: Åsa Thaberman

Västervik2024-01-02 05:00

Mathias Jonsson på Ogestad gård tycker att regeringen talar med "dubbla tungor". Å ena sidan ska vi minska vårt beroende av fossila bränslen, och sträva mot att nå målen i Parisavtalet. Å andra sidan sänker man skatten på de fossila bränslena. 

– Jag tycker inte vi har någon röd linje i det vi säger. Det är populistiska beslut som fattas. 

Ogestad gård använder i dag stora mängder diesel för att bedriva sin verksamhet. På kort sikt kan ett sänkt dieselpris gynna dem ekonomiskt. Men företaget planerar också en satsning på produktion av biogas, som är ett alternativ till fossila drivmedel. 

Hotas den satsningen av ett sänkt dieselpris?

– Nej, det kan jag inte påstå, men visst, konkurrensen ökar givetvis om fossila bränslen blir billigare. Men det här handlar ju även om HVO och de andra fossilfria drivmedel vi har. Är det så att vi vill gå mot ett fossilfritt samhälle, då är det här ett steg tillbaka. Det stimulerar inte den utvecklingen. 

undefined
Ogestad gård har lämnat in ansökan om miljötillstånd för att producera biogas.

Mathias Jonsson medger samtidigt att han som lantbrukare självklart är intresserad av sänkta drivmedelspriser, för konkurrenskraftens skull. Men han tycker att regeringen borde se över andra alternativ än att sänka dieselpriset och minska på reduktionsplikten, det vill säga kravet på inblandning av biodrivmedel i bränslet. Något som P4 Kalmar var först med att rapportera om.

– Det kan vara politiskt självmord att säga det jag gör, men man borde kunna hitta andra sätt. Man hade kunnat hitta lösningar som gynnat både klimat och konkurrenskraften. 

Mathias Jonsson pekar också på den osäkra situationen i omvärlden som ett skäl till att bli mer självförsörjande på energi. 

– I Sverige pumpar vi inte upp diesel och olja, så om vi ökar andelen fossila bränslen i drivmedlen blir vi mer beroende av omvärlden. 

undefined
Mathias Jonsson tycker att regeringen talar med "dubbla tungor".

Även om man på kort sikt kan få mindre kostnader med billigare diesel menar Mathias Jonsson att det finns andra saker som kan bli dyrare för lantbruket. Restprodukter från biobränsle kan användas i foderproduktionen, och minskar efterfrågan på biobränsle kan man tvingas blanda in mer soja i fodret. 

– Det här med cirkulär ekonomi är ett betydligt större begrepp. Man måste ha ett helikopterperspektiv. 

Sänkt skatt på drivmedel

Den första januari sänks reduktionsplikten för bensin och diesel, alltså kravet på inblandning av biodrivmedel, till sex procent. Tidigare låg det på 7,8 procent i bensin och runt 30 procent i diesel. 

Även skatten på bensin och diesel sänks, med målet att göra det billigare att tanka diesel och bensin. Ändringen börjar gälla den 1 januari. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!