I pandemins spår: Invånare kan få vård i Jönköping

Länsunionens plan i pandemins spår: Regioninvånare kan få vård i andra län, och om 15 månader ska regionen har arbetat ikapp den uppskjutna vården.

Länsunionens Christer Jonsson (C), Johanna Lyckman (L), Angelica Katsanidou (S) och Mattias Adolfsson (S) presenterade under fredagen sin syn på de viktigaste politiska frågorna under hösten. Vården stod högt upp på dagordningen.

Länsunionens Christer Jonsson (C), Johanna Lyckman (L), Angelica Katsanidou (S) och Mattias Adolfsson (S) presenterade under fredagen sin syn på de viktigaste politiska frågorna under hösten. Vården stod högt upp på dagordningen.

Foto: Martina Gradian

Västervik2021-09-03 16:40

När Länsunionen presenterar sin syn på höstens viktigaste frågor är ett av målen att inom 15 månader ha jobbat ikapp den uppskjutna vården. 

– Inom vissa områden kommer vi inte klara det, men det är målet. Vi kommer fortsätta samarbetet med sjukhusen inom regionen, säger Christer Jonsson, vice ordförande i regionstyrelsen (C).

Det innebär alltså att Västerviksbor kan behöva åka till Kalmar för att få vård, eller tvärtom. 

– Vi behöver också öka samarbetet med Jönköping och Östergötland, till exempel ska Östgötar kunna få hjälp i Kalmar och vice versa. Vi behöver också satsa på att köpa vård av privata aktörer, och guida patienter till vård i andra regioner, allt för att korta väntetiderna, säger Jonsson.

Johanna Lyckman (L), ansvarig för hälso- och sjukvård, säger att det är viktigt att regionen tar lärdom av nätläkartjänsterna, och kunna erbjuda digitala vårdbesök. En annan satsning hon vill genomföra är egenmonitorering, att patienter tar sina värden hemma istället för att besöka en hälsocentral. 

– Det har provats i Borgholm och gett goda resultat, säger Lyckman. Satsningen planeras sjösättas under våren 2022. 

Regionen ser också över möjligheten att genomföra fler specialistläkarkonsultationer på distans. Istället för en remiss och en resa till kliniken träffar patienten då en specialistläkare digitalt på sin vårdcentral.

– Trepartssamtalen har gjorts i projektform på ortopeden i Oskarshamn, och utvärderingen visar att det är effektivt, säger Lyckman. 

Just nu finns dock inga konkreta planer på när fler verksamheter kan anslutas.

Drygt 160 sjuksköterskor utbildas i länet varje år. De senaste två åren har regionen satsat 50 miljoner extra på särskilda löneökningar för sjuksköterskor.

Mattias Adolfsson (S), ansvarig för personalutskottet, säger att en av nycklarna till att bli oberoende hyrpersonal är att arbeta med lönespridning.

– Det ska gå att göra lönekarriär, säger han. Han vill också att fler regionanställda sjuksköterskor ges möjlighet att specialistutbilda sig med bibehållen lön.

Exakt hur mycket som ska satsas på extra löneökningar det kommande året är en budgetfråga som kommer diskuteras senare under hösten, men regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S) säger att regionen har en välskött ekonomi med en nettokostnadsutveckling på 3,3 procent, vilket skapar en god grund för framtida satsningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!