På onsdagen ska frågan upp för behandling i regionala utvecklingsnämnden, där Karin Helmersson (C) är ordförande. Vid en presskonferens dagen innan, lyfter hon tillsammans med kollegorna Peter Wretlund (S) och Johanna Wyckman (L) fram flera saker som de tycker är bra med förslaget till nationell infrastrukturplan.
Samtidigt påpekar Wyckman att de för järnvägens del hade en rad punkter som de ville ha med: nya mötesspår och triangelspår, elektrifiering av vissa delar med möjlighet att köra på batteri däremellan, nytt signalsystem och att banorna finns namngivna. Bara de två sista punkterna finns med.
Utöver detta ska det göras en bristanalys över vilka fler åtgärder som behövs för att banorna ska fungera.
I förslaget till yttrande, som senare ska vidare till regionstyrelsen, skriver tjänstemännen kort och gott att "Föreslagen nationell plan innebär att Region Kalmar läns ambitioner att utveckla och förbättra den regionala och lokala tågtrafiken i en sydsvensk kontext inte kan realiseras" och att planen innebär att inga steg tas för att förstora arbetsmarknadsregionerna i Kalmar län.
I yttrandet nämns också att i ett landsbygdslän kommer många länsinvånare även i framtiden att vara beroende av bilen, om inte annat för att ta sig till närmsta bytespunkt för kollektivtrafiken. Regionen är därför kritisk till att inga nya väginvesteringar i Kalmar län eller dess närhet föreslås i planen.
Avslutningsvis tar yttrandet upp en studie som har gjorts av Handelskammaren, som regelbundet följer upp var i landet det sker investeringar i det nationella väg- och järnvägsnätet. Så man gjort även med den här planen.
När det gäller mängden tilldelade medel per län och invånare, konstaterar Region Kalmar att vi återigen hamnar i den absoluta botten vad gäller nationella investeringar, och det för fjärde planperioden i rad: "Region Kalmar län vill betona att denna trend inte kan få tillåtas att fortsätta. Det hämmar den regionala tillväxten och utvecklingen, inte minst vad avser förutsättningar för arbetsmarknadsförstoring och transportintensiva näringars behov av mer hållbara och robusta transporter. Ytterst är det också en demokratifråga".
– Det är klart att vi inte är nöjda med att vi har mindre tilldelning än andra län i landet, säger Helmersson.