Länsstyrelsen försenar 3G?

Miljökonsekvensbeskrivning måste tas fram för alla master.

Per Knutsson på väg att granska kartorna med som utgör underlag för 3G ansökningarna. Foto: MATTIAS AHLM

Per Knutsson på väg att granska kartorna med som utgör underlag för 3G ansökningarna. Foto: MATTIAS AHLM

Foto:

Västervik2002-10-29 06:00
Ska kravet från länsstyrelsen på en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) för telemasterna orsaka stora förseningar i byggandet av 3G-nät i Kalmar län?
Ja, helt klart är det inte de kommunala byggloven som är bromsklossen för 3G-operatörerna.

Enbart i Västervik ska operatörerna bygga ett 80-tal master för den nya 3G-tekniken!
Något som ska prövas i MKB är hur landskapsbilden påverkas av var och en av masterna.
Just frågan om hur landskapsbilden påverkas är det som kan komma att försena utbyggnaden av 3G-nätet i Kalmar län.
Kalmar län är nämligen en av få länsstyrelser i landet som beslutat att operatörerna måste komplettera varenda ansökan om samråd med en MKB...
Enligt länsstyrelsens miljöenhet är masternas påverkan på landskapsbilden bland det viktigaste att belysa i en MKB.

Saken är bara den att redan Västerviks kommuns miljö- och byggnadskontor, inför bygglovet, tittar på hur landskapsbilden påverkas av masten.
Nu ska alltså en andra myndighet i efterhand pröva samma sak. Vad händer om länsstyrelsen gör en annan bedömning?
Då går det ändå inte att bygga masten.

- Detta är en klart olämplig överlappning och en kollision mellan plan- och bygglagen och miljöbalken, svarar Västerviks stadsarkitekt Per Knutsson.
- En miss måste ha gjorts när miljöbalken kom till 1999. Från regeringens sida har man länge jobbat aktivt med att rensa bort sådana här krockar mellan två olika lagstiftningar.
Den som vill bygga en 3G-mast, för 1,5 miljon kronor per styck, behöver fyra tillstånd: kommunalt bygglov, klartecken från försvaret, tillstånd från luftfartsverket plus en anmälan om samråd (ett godkännande) från länsstyrelsens miljöenhet.
Utbyggnaden av det svenska 3G-nätet anses mer eller mindre vara av nationellt intresse.

När de stora kraftledningsgatorna drogs fram över Sverige var det ytterst få som pratade om miljöstörningar i form av negativ påverkan av landskapsbilden.
- Vi tänker nu förelå nämnden att inte invänta miljöenhetens beslut, utan tar fram ansökningarna i den takt vi hinner framöver, säger Per Knutsson på Västerviks miljö- och byggnadskontor.

- TELE2 och Telias gemensamma mastbolag Svenska UMTS-NätAB har hos Västerviks kommun ansökt om bygglov för 48 stycken 3G-master på landsbygden i Västerviks kommun. Enligt experter kommer dock närmare 60 master att krävas för att full täckning ska uppnås i 3G-systemet.
FAKTA n 3G i Västervik
- TELE2 och Telia har inte ansökt om en enda mast inne i centrala Västervik.
- Bolaget 3GIS, med teleoperatörerna Orange, Hi3G och Vodafon, har hittills sökt bygglov för bara sex master inne i tätorten. Sexton master anses behövas för full täckning i tätorten. På landsorten har 3GIS sökt bygglov för en enda mast.
- Eftersom 3G-systemet sänder med betydligt lägre effekt än dagens mobiltelefoni (också mobiltelefonerna, vilket ger betydligt mindre strålning mot huvudet) får avståndet mellan masterna som allra mest vara sju kilometer. Denna tätare placering ger större överföringskapacitet.
- Västerviks kommun har låtit operatörerna klart förstå att man beviljar endast "en omgång" bygglov. Man godkänner alltså 76 master, men inte 152.
- Underförstått måste således de olika operatörerna samsas om de master som först blir byggda. Den operatörsgrupp som blir "tvåa" måste hyra in sig i befintlig mast.
- Anledningen till att det byggs två teknikbodar vid varje mast, är bland annat att man ska kunna hyra ut den andra boden till annan operatör som blir hyresgäst i masten.
- Miljö- och byggnadskontoret i Västervik remitterade redan i våras ett tiotal 3G-mastärenden till länsstyrelsens kulturmiljöenhet för yttrande. Begärda mastplaceringarna låg här riskabelt nära fornlämningar.
- Trots flera påstötningar har dock miljö- och byggnadskontoret ännu inte fått svar på ett enda av dessa ärenden. Och innan dess kan man inte ge bygglov för någon mast.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om