Länsstyrelsen får nytt uppdrag
Vattenfrågor behandlas i nybildad vattenmyndighet.
Vattenmyndigheten är en helt ny myndighet som tillkommit på grund av det så kallade vattendirektivet, vilket i sin tur tagits fram av EU och trädde i kraft vid årsskiftet.
- Just nu håller vi som bäst på att rekrytera en person som ska bygga upp och ansvara för den nya vattenmyndigheten, säger Stefan Svenaeus på länsstyrelsen.
Fem vattendistrikt har bildats i Sverige, där i varje distrikt en länsstyrelse utsetts att utgöra vattenmyndigheten.
I södra Sverige är det Kalmar län och Västra Götaland som utsetts.
EU:s vattendirektiv kallas för ett ramdirektiv för vatten.
- Vi har givetvis jobbat med vattenfrågor även tidigare, men nu ska vi arbeta med dem mera organiserat. Det ska bli ordning och struktur på arbetet.
Regeringen har i dagarna antagit två förordningar, vilka ska gälla från och med augusti.
En av dem handlar om förvaltningen av kvaliteten på vattenmiljön.
Den andra handlar om bestämmelser om vattenmyndigheten och hur länsstyrelseinstruktionen ska ändras för att omfatta de nya arbetsuppgifter som ramdirektivet för vatten för med sig.
Länsstyrelsen i Kalmar bedömer att man kommer att behöva 3-5 årsarbetare för att klara av sina nya arbetsuppgifter.
- Inget är definitivt beslutat. Vi vet inte hur mycket pengar vi får nästa år, säger Svenaeus.
Södra Östersjöns vattendistrikt består av åarna från Bråviken, där Motala ström mynnar, ända ned till och med Råån i nordvästra Skåne samt Öland och Gotland.
Denna stora yta omfattar 30 huvudavrinningsområden och det ingår totalt 10 länsstyrelser, 95 kommuner samt cirka 20 vattenvårdsförbund.
- Ett mycket komplext samarbete är att vänta, som sträcker sig över länsgränser, kommungränser samt över myndighets- och organisationsgränser.
Huvuddelen av den nya myndighetens arbete ska utföras ute på de tio länsstyrelserna.
Vid vattenmyndigheten ska det finnas en särskild vattendelegation, en styrelse, med uppgift att fatta beslut om vattenkvalitetskrav, åtgärdsplaner och förvaltningsplaner.
Denna styrelse inrättas på länsstyrelsen i Kalmar, där landshövding Sven Lindgren blir ordförande och en av elva ledamöter.
Innan beslut fattas ska vattenmyndigheten samråda med alla de myndigheter, kommuner, organisationer, verksamhetsutövare och enskilda som berörs av beslutet.
Samråden ska utmynna i en åtgärdsplan för avrinningsplaner som ska beslutas i delegationen.
Västerviks kommun kommer in i bilden när det gäller att, tillsammans med länsstyrelsen i Kalmar, ta fram olika åtgärdsplaner.
- Gamlebyvikenprojektet är ett exempel på viktiga vattenprojekt att följa upp i Västervik. Det finns säkert många liknande projekt att bara ta över för den nya myndigheten.
2015 ska "god ekologisk status" ha uppnåtts i alla svenska vatten.
Södra Östersjöns vattendistrikt sträcker sig ett par kilometer ut från den svenska kusten.
Regeringen har avsatt 25 miljoner kronor till det arbete som ska utföras under 2004.
Även landets kommuner har via Kommunförbundet nyligen krävt att de tillförs extra resurser för att klara av de arbetsuppgifter den nya vattenmyndigheten kräver.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!