Länsmuseet: Bygg inga höga hus i närheten av Spårö båk

Undvik att bygga höghus på Grönö och se till att inte Spårö båk skyms av höga träd, anser länsmuseet.

Kalmar läns museums antikvarier lyfter vikten av att Spårö båk är väl synlig både från nära och långt håll.

Kalmar läns museums antikvarier lyfter vikten av att Spårö båk är väl synlig både från nära och långt håll.

Foto: Kalmar läns museum

Västervik2021-11-01 10:15

– Själva poängen med hela båken är att den ska synas. Och det är viktigt att den syns även när man färdas genom Spårö sund, på nära håll, säger Kalmar läns museums antikvarie Magdalena Jonsson som besökte Spårö båk tillsammans med byggnadsantikvarien Jan Westergren i somras.

Syftet med besöket på Spårö var att samla ihop material till en ny vård- och underhållsplan för båken.

De två antikvarierna skriver i vård- och underhållsplanen att det är viktigt att Spårö båk syns på både långt och kort avstånd. Nybyggnationer i närheten skulle konkurrera om uppmärksamheten, menar de.

Ni skriver att högre bebyggelse är olämplig på ett visst avstånd från båken, exempelvis på Grönö. Vilket avstånd handlar det om?

– Det där är något som man får bedöma om frågan skulle komma upp. Det är klart att det inte är några problem att bygga nya sommarstugor på Grönö. Men om någon skulle få för sig att börja bygga ett tiovåningshus på Grönö, då skulle vi ha lite synpunkter på det, säger Magdalena Jonsson.

undefined
I somras besökte Kalmar läns museums antikvarie Magdalena Jonsson och byggnadsantikvarie Jan Westergren Spårö båk.

Därför föreslår Magdalena Jonsson och Jan Westergren att båken får ett cirkelformat skyddsområde som bör sträcka sig ungefär 38 meter ut från båken, med en diameter på cirka 75 meter. Inom skyddsområdet ska båken alltså vara fredad från både nybyggnation och växtlighet, förtydligar Magdalena Jonsson.

– Vi kom också fram till att Spårö båk, som har ett mycket högt kulturhistoriskt värde, borde få ett utökat skydd även invändigt, trots att båken brann 1925 och att inredningen är förhållandevis ny.

En blixt slog nämligen ner i Spårö båk i september 1925 och båken eldhärjades. Skadorna blev så omfattande att båken blev förstörd och behövde repareras såväl utvändigt som invändigt. Trots att båken inte användes längre vid den här tiden byggdes våningsplan och rum med sängar och skåp. Enligt Magdalena Jonsson tyder detta på att båken fortfarande ansågs viktig.

I den nya vård- och underhållsplanen finns en grundlig inventering av båkens skick. Bland annat påpekar antikvarierna att båkens takfot är skadad, vilket gör att fåglar kan ta sig in i byggnaden. Det är något som behöver åtgärdas akut, skriver de.

I vård- och underhållsplanen finns också båkens historia nedtecknad. Det visar sig att Spårö fick bofast befolkning först i samband med att det byggdes en fyr på ön år 1884. De första som bosatte sig på ön var fyrmästare Johan Magnus Andersson samt fyrvaktare Gustaf Jonsson med fru och fyra söner.

undefined
Efter branden 1925 reparerades Spårö båk och inreddes med våningsplan och rum med sängar, skåp och kaminer.
undefined
Antikvarie Magdalena Jonsson på Kalmar läns museum. Bilden är en arkivbild.
undefined
Högst upp i Spårö båk.
Spårö båk

Spårö båk har ett mycket högt kulturhistoriskt värde. I dag finns endast två 1700-talsbåkar bevarade i landet, Spårö båk och Arholma i Stockholms skärgård.

Byggdes år 1776 till 1777.

Är ritad av arkitekten Carl Fredric Adelcrantz, upphovsman till bland annat Adolf Fredriks kyrka och Kina slott på Drottningholm.

1925 slog blixten ner och tände eld på båken. Taket förstördes och även inredningen.

Var tidigare i Sjöfartsverkets ägo, men ägs numera av Västerviks kommun

Karta: Spårö båk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!