Länsbytaruttalande upprör
"Det kan skada relationerna inom Regionförbundet."
- Man må ha vilken syn som helst som privatperson, men i det här fallet företräder Harald Hjalmarsson Västerviks kommun, säger Regionförbundets vice ordförande Lena Segerberg (s) som bor i Västervik.
Hon menar att uttalandet som inte har diskuterats i någon politisk instans kan skada relationerna inom Regionförbundet.
- Det skapar en osäkerhet om vad Västerviks kommun vill. Vill kommunen inte vara med i den familj vi har? Om någon stretar åt ett annat håll börjar de andra kommunerna att undra om det är värt att vara med i Regionförbundet. Frågan är om resten av kommunerna verkligen stöttar Västervik efter det här? Men då får Västervik ta konsekvenserna och gå över till Östergötland.
Anita Bohman (s) har också reagerat på uttalandet och ställt en interpellation till Harald Hjalmarsson. Bristen på förankring och diskussioner inom kommunen är upprörande, tycker hon.
"Vilket mandat anser sig kommunalrådet ha angående sina uttalanden om ändring av länstillhörighet?"
Hon ställer frågan om den borgerliga majoriteten har samma uppfattning som kommunalrådet. Hon undrar också över konsekvenserna det kan få på åtagandena mellan Regionförbundet och Västerviks kommun.
På torsdag sammanträder regionförbundets styrelse och Lena Segerberg ska ta upp med de andra styrelseledamöterna om de inte kan bjuda in Harald Hjalmarsson.
- Jag tycker att det är på sin plats att Harald Hjalmarsson kommer till regionstyrelsen och förklarar vad han verkligen menar.
Själv tycker Lena Segerberg att Västervik ska fortsätta att tillhöra Kalmar län. Hon tror möjligen att länsindelningen kommer att se annorlunda ut om 10-15 år, men då handlar det om större förändringar än att en kommun byter län.
- Vad är det som är bättre med att tillhöra Östergötland? Vi kommer ändå att ligga på länsgränsen. Jag tror inte att det blir bättre ekonomi, sjukvård eller kommunikationer.
Inger Wiman (s) bor sex kilometer från länsgränsen men är inte för något länsbyte.
- Nu har vi etablerat ett bra samarbete i Kalmar län och jag tycker att man känner större tillhörighet till Kalmar län. Jag tyckte kanske också förut att vi skulle byta län, men nu tycker jag inte det längre.
Hon är inte lika upprörd som sina partikamrater.
- Intresserade av samverkan är väl alla, men man behöver inte byta län för det.
Conny Tyrberg (c) tror inte heller att det skulle vara någon vinst att byta län.
- Visst finns det plus och minus, men det viktiga är inte länet utan att vi som kommun jobbar mot den som vi har nytta och gagn av.
Kommunen bör alltså välja samarbetspartner efter den fråga som för tillfället är aktuell. han vill också att Västervik tillsammans med Vimmerby skapar en starkare enhet som motvikt till de starka regionerna runtomkring. Dessa regioner är Kalmar-Växjö-Karlskrona, Linköping-Norrköping och Jönköping.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!