Långväga potatis

Potatisen på matbordet kan ha färdats flera hundra mil. Lokalodlad, jordig, potatis är att föredra.

Foto: Lisa Olaison

Västervik2008-09-22 00:07
Det budskapet förkunnade Veronica Svenzén, Min Mat (ett projekt inom LRF) under Smaka på Tjust. Hon tillhör en grupp matentusiaster som vill öka kunskapen och medvetenheten om svenska råvaror.Förra året var det moroten som stod i fokus. I år är det potatisens år.- Om vi tittar på olika färdigrätter, där potatismos och potatisgratäng ingår, så går det att läsa sig fram till att potatisen kommer från flera olika länder.- Det kan vara så att potatisen kommer från tre-fyra olika länder i Europa och rätten produceras i ytterligare ett land. Den potatisen får färdas långt och det är inte bra för klimatet med långa transporter, säger Veronica Svenzén.- Förpackningen kan vara försedd med en svensk flagga eller liknande men det är inte alls säkert att potatisen kommer från Sverige.- Lokalodlat är att föredra. Ju närmare desto bättre.Mycket av den lokalodlade potatisen i Västervik kommer från Målilla, tio mil bort.Är det acceptabelt?
- Ja, det får man nog säga, i alla fall i förhållande till importerad potatis.Flera butiker säljer potatis som inte har minsta spår av jord. Är den bra?
- Den är tvättad. Som kund ska man köpa jordig potatis. Den behåller smaken och håller sig dessutom längre, säger Veronica Svenzén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om